Arkadaşlar selamlar, Scrivener derslerine devam ediyorum. Bugün size Scrivener’da her ne yazacaksak onun kurgusunu meydana getirmemizde bize yardımcı olacak “Binder” bölümünü yani yazacağımız eserin iskeletinin nasıl meydana getirilmesi hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Arkadaşlar Scrivener ayrı bir program, bu programı hem araştırmacılar kullanıyor hem de yazarlar. Bu nedenle günümüzde bir araştırmacı veya yazar ihtiyacını karşılamak için en az birden fazla program kullanabiliyor. Bu blogda öğretmeye çalıştığım birbirinden farklı programlar araştırmacının yahut yazarın ya tüm ihtiyacına yada bazılarına cevap vermekte, siz size yararlı olan ve ihtiyacınızı karşılayabilecek basit programlardan öğrenmeye başlayabilirsiniz. Ben sözü fazla uzatmadan dersime geçeyim.
Geçen dersimizde Scrivener derslerine giriş yaptık ve Scrivener’da boş bir proje nasıl oluşturulur konusuna değindik. Bu dersi mutlaka tekrar edelim. Bugün Scrivener’da kurgu nasıl yapılır onu anlatmaya çalışacağım. Arkadaşlar Yüksek lisans veya Doktora tezlerimizi yahut makale veya ödev çalışmalarımızı genellikle Word’da yapıyoruz fakat bir takım eksikler word programında da var. İşte araştırmacılar en büyük rakipleri gördükleri wordu alt etmek için yazarın ihtiyaçlarına göre yeni programlar meydana getirmekte ve word’da olan bağımlılığı kırmaya çalışmaktadırlar. Scrivener da bu programlardan biri.
Yukarıdaki resimde geçen dersimizde anlatıığımız boş bir proje snasıl oluşturulur dersinde geldiğimiz en son nokatanın görüntüsü yer almaktadır. Bugün de anlatacığım noktayı 1 nl ok ile gösterdiğim sarı alan içerisine aldığım bölümü göstermekteyim. Bu bölüm çalışmamızın iskeletinin oluştuğu bölümdür. Bu bölümün adı Binder bölümüdür ki bunu 2 nl ok ile göstermekteyim. 3 nl ok le eğer bazı arkadaşlar bu bölümü göremiyorlarsa View bölümünden Binder bölümünü aktif hale getirebilirler.
Arkadaşlar, her ne yazarsak belli bir kurguya göre yazarız bu nedenle yapılan kurgunun somutlaştırılması büyük önem arz eder. Binder bölümünde istediğimiz kadar klasör alt klasör ve sayfa meydana getirebiliriz ayraca yazarken yararlandığımız dosyaları da sayfa ve klasörlerimize rahatça ekleye biliriz. Bu özelliklere daha sonra değineceğim. Ilk önce programı yeni öğrenmeye başlayan biri için anlatacağımız bu derste bu bölümü kullanmayı öğretmeye çalışacağım.
Yukarıdaki resimde 1 nl ok ile göstermeye çalıştığım sarı alanda yer alan klasör ve sayfa oluşum hiyerarşisinin nasıl yapıldığını göstermeye çalışayım. 2 nl ok ile gösterdiğim alana gelip tıkladığımızda açılan pencerede yer alan “New text”, “New Folder” sekmeleri yeni klasör ve yeni sayfaların açılmasını sağlamaktadır. Aynı şekilde 4 nl ok ile göstermeye çalıştığım alanda bulunan sekmeler de aynı görevi görmektedir. Uğraşılırsa görülecektir ki yeni klasör ve sayfa meydana getirmek çok kolaydır. Ayrıca oluşturulan bu klasör ve sayfaların hiyerarşisi de birbirleri üzerine sürükleyerek yada herhangi birini seçip CTRL + yön tuşlarıyla sıralamak mümkündür.
Bu dersimizde Scrivener programının Binder bölümünü incelemeye çalışarak klasör ve sayfaların nasıl oluşturulduğunu ve aynı zamanda istenilen bir hiyerarşi elde edebilmek için nasıl davranılması gerektiği hakkında bilgi vermeye çalıştım. Bir sonraki dersimizde oluşturduğumuz bu klasör ve sayfaların nasıl renklendirilerek anlamlandırıldığıını göstermeye çalışacağım.
Celal Öney
Gaziantep 2015
1 yorum:
Excellent article. It is Very interesting to read. I really love to read such a nice article. Thanks! keep rocking.
Real Estate Translation Dubai
Sports Material Translation Dubai
Yorum Gönder