22 Aralık 2015 Salı

Scrivener programında sayfa ve klasörleri renklendirmek.

Merhabalar arkadaşlar, Scrivener derslerimize devam ediyoruz. Bu dersimizde bir önceki Scrivener dersinde öğrendiğimiz nasıl klasör ve sayfa oluşturup istediğimiz gibi sıralayarak yazacağımız metnin kurgusunun iskeletini ortaya çıkarma dersinde meydana getirdiğimiz klasör ve sayfaları renklendirmeyi göstereceğim. Renklendirme yöntemi ile hangi sayfaların taslak, hangi sayfaların tamamlandığı veya hazırlanmakta olduğu çok kolay tespit edilecektir. Bu kolaylık yazarken odaklanmamız gereken dosyaları rahatça bulmamızı sağlayacaktır. Hemen başlayalım.

Geçen dersimizde Scrivener programında bulunan Binder bölümünü incelemeye çalıştık. Klasör ve sayfa nasıl oluşturulur ve nasıl sıralanır konusunda bilgi verdim. Bu dersleri tekrar edersek bu dersimizde zorluk çekmeyiz.

scrivener türkçe

Arkadaşlar yukarıdaki resimde 1 nl ok ile gösterdiğim alanda yer alan klasör ve sayfaların renklendiğini görmektesiniz. Renklendirme işlemine geçmeden önce 2 nl ok ile gösterdiğim View sekmesine tıklayarak 3 nl ok ile gösterdiğim paneli açıyoruz ve “Use Label color ve Binder” sekmesini tıklayarak renklendirmeye hazır hale getiriyoruz. 4 nl ok ile gösterdiğim I sekmesine tıklıyoruz 5 nl ok ile gösterdiğim Label paneline gelerek renkleri seçmeye çalışarak klasör ve sayfalarımızı renklendiriyoruz. Label bölümünde yer alna renk kutucuklarının yanında yazılarda var, biz bu panelin sonunda bulunan Edit sekmesine tıklayarak istediğimiz renk ve yazıyı ayarlaya biliriz.


Edit bölümüne tıkladığımızda açılan yeni pencerede 1 nl ok ile gösterdiğim gibi Label bölümüne geliyoruz. 2 nolu ok ile gösterdiğim renk ve yazılarda üzerilerine çift tıklayarak değişiklik yaptırabiliyoruz. 3 nl ok ile gösterdiğim + ve - sekmelerine tıklayarak yeni bir renk ve etiket meydana getirebiliriz yada silebiliriz.

Arkadaşlar meydana getirdiğimiz sayfaların durumlarını rahatça görebilmek içinde sayfanın Statüsünü belirleyebiliriz. Bunun içinde Yukarıdaki resimde bulunan 1 nl ok ile gösterdiğim Label sekmesinin yanında yer alan Statü sekmesini tıklayarak var olanları ayn yöntemle değiştirebilir ve yeni Türkçe statüler hazırlayabiliriz. Sayfalara statü eklemek için programın sağında yer alan panelde seçimi yapıyoruz.


Yukarıdaki resimde 1 nl ok ile sayfanın labelini 2 nl ok ile de sayfanın statüsünü belirliyorum.

Bu dersimizde Scrivener programında sayfaların ve klasörlerin nasıl renklendirildiğini ve nasıl statü eklendiğini göstermeye çalıştım. Herkese kolay gelsin sorularınız olursa alttaki yorum bölümünde sorabilirsiniz

Celal Öney
Gaziantep 2015

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar