22 Ocak 2016 Cuma

Scrivener Windows programında dil bilgisi denetimi nasıl yapılır sözlük nasıl yüklenir?

Kıymetli arkadaşlar herkese merhabalar, bu dersimizde tez, kitap ve roman yazım programı olan Scrivener Windows programının özelliklerini öğrenmeye devam ediyoruz. Bugün Scrivener programının önemli bir özelliği olan ve programı yeni öğrenmeye başlayıp özellikle Türkçe yazarken sıkıntıya neden olan Dil bilgisi Denetimi özelliği üzerinde durmaya çalışacağım.


Kıymetli arkadaşlar, Scrivener Windows programında Türkçe sözlük bulunmamaktadır. Türkçe sözlük daha sonra yüklenmesi gerekmektedir. Fakat ne yazık ki yüklenen sözlük de beklentileri karşılamamaktadır. MS Word programında kullanılan Türkçe sözlük herkes tarafından bilinmekte ve kolaylıkla kullanılmaktadır. Fakat internette var olan Türkçe sözlükler Word’daki gibi beklentileri karşılamıyor. Bu nedenle Scrivener Windows programında yazı yazarken programın kelimelerin altını çizmesini önlemek için programın yazım denetimi yapmasını kapatmalıyız. Aksi takdirde yazarken kelimelerin altında kırmızı çizgiler oluşarak yazma işine odaklanmasını engelleyecektir. Bu derste ilk önce roman yazım programı Scrivener Windows’un dilinin nasıl türkçeye çevirileceğini türkçe Sözlüğün nasıl yükleneceğini ve yazım denetiminin nasıl açılıp kapanacağı konularına değineceğim, hemen başlayalım.

Scrivener programı açıkken klaviyemizden F12 tuşuna basarak Option Panelini açıyoruz. Paneli açmanın diğer bir yolu ise programın üste kesiminde bulunan Tools sekmesine tıklayarak oradan Options bölümüne tıklamak. Hemen bir resimle göstermeye çalışayım.


Arkadaşlar yukarıdaki resim biraz karışık gelebilir fakat sakın resmi okumaktan üşenmeyin ben numaralandırma yaparak açıklamamı da bu numaralandırmaya göre yaparak karışıklığın önüne geçeceğim. Öncelikle Options panelini açalım 1 nl ok ile Tools paneline gidiyorum ve tıklıyorum 2 nl ok ile Options panelini açıyorum tıklayarak. 3 nolu alan açmak istediğimiz Options bölümü. 4 nl ok ile Corrections bölümüne geliyorum ve tıklıyorum hemen karşıma dil ile ilgili alanın geldiğini görüyorum 5 nolu alanı gördüğünüz gibi kare içerisine almışım, bu alan Spelling (yazım denetimi) alanı, içerisinde iki sekme var üsttekinin anlamı “yazarken yazım denetimi yap” alttaki ise “yazarken düzeltme öner” anlamındadır. İki sekmeyi de onaylamadım gördüğünüz gibi yani yazım denetimini kapamış bulunmaktayım. 6 nl alan sözlüğün o an ne olduğunu göstermektedir. Bu alana sözlük ekleme işi 7 nl ok ile gösterdiğim Select butonuna tıklayarak yüklü olan sözlüklerden seçim yaparak gerçekleşmektedir. 8 nolu ok programda o an yüklü olan sözlükleri gösteren paneli işaret etmektedir. Eğer istediğimiz sözlük bu listede yok ise 9 nolu ok ile download etmek için Download butonuna tıklıyoruz açılan panel de 10 nl ok ile sözlüğümüzü seçip download ediyoruz. Download ettikten sonra 7 nl okun gösterdiği alana tekrar gidip download ettiğimiz sözlüğü seçiyoruz. Scrivener programında yazım denetiminin yapılmasını istiyorsak 5 nl ok ile gösterdiği alandaki sekmeleri seçili hale getirip APPLY sekmesine basarak Options panelini kapatıyoruz. Programın yeni sözlüğü algılaması içinde programı kapatıp yeniden açıyoruz. Sözlük hizmetinden memnun kalmaz isek Option paneline gelip 5 nl ok ile gösterdiğim alanda bulunan sekmeleri tekrar tıklayarak etkisiz hale getiriyoruz.

Roman yazma programı Scrivsener Windows’un dilini Türkçeleştirmek içinde yine Option panelinden
Önce General sekmesini tıklıyoruz sonrada açılan panelde Language bölümünde bulunan sekmeyi tıklayarak dili seçiyoruz.

Arkadaşlar bu dersimizde roman ve kitap yazarlarının kullandığı önemli bir program olan Scrivener Windows programında sözlük nasıl yüklenir, yazım denetimi nasıl açılır kapanır, program dili nasıl değiştirilir konularına değindik. Umarım yararlı olmuştur. Eğer sorunuz olursa yorum bölümünde sorabilirsiniz. Eklenen her yorum anında bana mail yolu ile ulaşıyor, bende elimden geldiği kadar hızlı cevap vermeye çalışıyorum. Herkese saygılar.

Celal Öney
Şanlıurfa 2016



2 yorum:

Reklowebtasarım-İstanbul web tasarım firması dedi ki...

gayet verimli bir paylaşım olmuş. web tasarım alanında ilerlemek isteyenler için ehemmiyeti yüksek bir içerik.

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

A big thank you for your blog article. Much thanks again. Awesome.
English to Czech Translation in Dubai

Popüler Yayınlar