23 Aralık 2015 Çarşamba

Scrivener'da Synopsis bölümü nasıl kullanılır?

Arkadaşlar herkese iyi günler, bugün Scrivener programı hakkında bir ders daha hazırlayarak güçlü bir yazma programı olan Scrivener’in bir özelliğini daha tanıtmaya çalışacağım. Geçen dersimizde Scrivener’da meydana getirdiğimiz sayfa ve klasörlerin label, renklendirme ve statü eklemeleriyle nasıl daha belirginleştirilebileceği konusuna değinmiştim. Bugün ise scrivener’da meydana getirdiğimiz sayfada yazı yazarken o yazı ile ilgili aklımıza gelen daha farklı bilgilerin not edildiği ve pano gibi kullanabileceğimiz bir olan “synopis” alanını anlatacağım.


Synopsis alanına yazacağımız küçük notlar, ekleyeceğimiz resimler veya kitap özeti yazarken aldığımız anahtar kelimeleri yazarak yazacağımız metnin daha gelişmiş olmasını sağlaya biliriz.


Yukarıdaki resimde öncelikle synopsis alanını açalım. 1 nl ok ile İ sekmesine tıklayarak info bölümünü açıyorum. Eğer info bölümünde Synopsis alanı yoksa 2 nolu ok ile Synopsis sekmesine tıklayarak onu aktif hale getiriyorum. 3 nl ok ile gösterdiğim alan synopsis alanının açık halidir. 4 nl ok ile gösterdiğim alan ise şu an yazmakta olduğum sayfanın ismidir. 5 nl ok ise synopsisin başlığınında aynı sayfa başlığı taşıdığını göstermeye çalışıyorum. Sayfanın synopsisini görmek için o sayfanın bağlı olduğu klasörü seçerek mantar pano sekmesine tıklamalıyız. Örneğin

Yukarıdaki resimde programın içerisinde bulunan mantar pano görünümlü bölümde her sayfa ve her klasör için isteğe bağlı bir şekilde meydana getirdiğimiz notların asıldığı bölümü görüyorsunuz. Bu bölüme nasıl geldik önce o konu hakkında bilgi vereyim. 1 nl ok ile not eklediğimiz sayfanın bağlı olduğu klasörü tıklayarak seçiyoruz. 2 nl ok ile de programın üzerinde bulunan mantar pano sekmesine tıklayarak sayfalar için oluşturulmuş synopsisleri görüyoruz. 3 nl ok ile hangi klasörün synopsislerini gördüğümüzü belirten bir başlık yer aldığını göstermeye çalışıyorum. 4 nl ok ile geçen dersimizde sayfaları renklendirdiğimizi ve hangi rengin ne anlama geldiğini öğretmeye çalışmıştım synopsislerde sayfa için belirlenen rengi alır. 5 nl ok ile synopsisin de sayfaya atanan statüyü aldığını göstermeye çalışıyorum. “To do” yani yapılması gereken, yapılacak, işlenecek statüsü verilmiş yukarıdaki sinopsise..

Bu dersimizde Scrivener programnda synopsis ne işe yarar nasıl açılır sorusuna cevap aramaya çalıştık. Gelecek dersimizde Synopsise resim ekleme ve şekillerini değiştirme konusunda ders hazırlayacağım, görüşmek üzere. Sorularınız olursa aşağıdaki yorum bölümünde sorabilirsiniz.

Celal Öney
Gaziantep 2015

1 yorum:

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Excellent article. It is Very interesting to read. I really love to read such a nice article. Thanks! keep rocking.
Oil and Gas Translation Dubai
Power of Attorney Translation Dubai

Popüler Yayınlar