21 Aralık 2015 Pazartesi

Scrivener'da boş bir proje nasıl oluşturulur?

Herkese merhabalar, akademik alanın yanında edebiyat alanının da araştırmacı ve yazarlara yardımcı olabilecek bir programın derslerine başlamak istiyorum. Öğretmeye başlayacağım programın ismi Scrivener. Derslerini vermeye çalıştığım diğer programları da öğretmeye devam edeceğim. Scrivener önemli bir program arkadaşlar dünyanın önemli yazarları bile eserlerini bu programı kullanarak hazırlamaktadırlar. Scrivener, yazara ve araştırmacıya sadece yazıya odaklanma ve yazarın ihtiyacı olduğu yazma ipuçlarını aynı ekranda tutan bir program olarak tüm dünyada büyük bir rağbet elde etmektedir. Şimdi Scrivener derslerine başlayalım. Elbette scrivener derslerini programı hiç bilmeyen birine öğretir gibi öğretmeye çalışacağım. Bu nedenle derslerin sayısı artacaktır. Başlamakta yarar var.



Scrivener programı ücretli bir programdır ancak deneme sürümü bulunmaktadır. Bu adresten bu programın deneme sürümünü indirebiliriz. Verdiğim adrese girdiğinizde programın hem Windows sürümünü hem de Mac sürümünü indirebilirsiniz. Programı kurduktan sonra programı çalıştıralım. Bu programda başlangıç, bir proje seçimi veya oluşturulacak bir projeye verilen bir isimin kaydedilmesi sonrası yeni bir proje ile başlanılır. Hemen göstereyim.

Aşağıdaki resimde Scrivener programını kurduktan sonra karşımıza gelen Proje oluşturma sayfasını görüyorsunuz. Açılan bu pencereyi daha basite indirgeyerek sarı alanlara aldığım bölümler ile şimdilik bir işimiz olmadığını bizim için önemli olan boş bir Projenin oluşturulmasının nasıl gerçekleştirildiğinin üzerinde durmaya çalışacağım. 1 nl ok ile göstermeye çalıştığım alan “Blank” olarak geçen bölümü seçerek boş bir proje meydana getiriyoruz.

scrivener nedir

Aşağıdaki resimde “Blank” sekmesine tıklayarak açılan yeni pencerede var olan durumu anlatmaya çalışacağım. 1 nl ok ile blank sekmesine tıkladım, 2nl ok ile gösterdiğim boş bir projenin hazır hale getirildiği görülmektedir. 3 nl ok ile projenin siminin yazılacağı alanı gösteriyorum. 4 ve 5 nl okalr ile projemizin nereye kaydolması gerektiğini belirtiyoruz. 6 nl ok ile “Create” sekmesine tıklayarak ilk Scrivener Projemizi oluşturuyoruz.


Aşağıdaki resimde örnek oluşturduğumuz “Yüksek Lisans Projem” başlıklı projemizin sayfasını görüyorsunuz.


Bu tür programların derslerini mümkün mertebe basit tutmaya çalışarak derslerin daha iyi anlaşılabilmesi için öğretmeye çalıştığım programların birden fazla özelliğini vermektense daha sık dersler hazırlayarak her derste tanıtılan özellikleri daha kısıtlı tutmaya çalışacağım. Bu dersimizde Scrivener derslerinden boş bir proje nasıl oluşturulur konusunda bilgi vermeye çalıştım. Umarım yararlı olmuştur.

Celal Öney
Gaziantep 2015


1 yorum:

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Excellent article. It is Very interesting to read. I really love to read such a nice article. Thanks! keep rocking.
Training Materials Translation Dubai
Travel and Tourism Translation Dubai

Popüler Yayınlar