Kıymetli arkadaşlar herkese merhabalar, bugünki dersimizde doktora ve yüksek lisans öğrencisinin mutlaka ve mutlaka öğrenmesi gereken tez yazım programı Citavi’ye eser nasıl eklenir konusu hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Bu programı öğrenmeden teze ve makaleye başlayan arkadaşlara allah kolaylık versin diyelim. Öğrenen arkadaşlardan da tez makale korkar hale gelir.
Citavi programına eser eklemek istediğimiz zaman bunu iki yol ile yapabiliriz. Birincisi manuel olarak ikincisi ise interneti kullanarak programa eser ekleyebiliriz. İnternetten kaynak nasıl eklenir hemen göstereyim. Citavi’ye internetten kaynak eklemenin farklı yolları var bu yolların tümünü anlatmaya çalışacağım, bugün Citavi Picker eklentisini kullanarak internetten kaynakça toplamaya çalışalım.
Son citavi dersimizde toplayacağımız kaynakları kategorize edebilmemiz için kategori kısmının nasıl kullanılabileceği hakkında bilgi vermeye çalışmıştım. Ondan önceki dersimizde de Citavi’de proje nasıl açlır konusunu işlemiştik.
Citavi Picker, Mozilla, Chrome ve İnternet Explorer tarayıcılarına eklenen bir eklentidir. Ben Mozilla Firefox kullanıyorum bu tarayıcıya eklediğim bu eklentiyi kullanmaya çalışarak dersi anlatacağım diğer tarayıcılarda da nasıl kullanıldığı hakkında bilgi vereceğim diğer derslerde.
Öncelikle Citavi 5 programını kurduk. Projemizi açtık. Kategorilerimizi belirledik veya kaynak ekledikten sonra kategorilerimizi belirleyeceğiz. Şimdi iş programa yani programda açtığım projeye kaynak eklemeye geldi.
Mozilla tarayıcımızın eklentiler bölümüne gelelim ve bu eklentilere Citavi Picker eklentisini ekleyelim.
Yukarıdaki resimde 1 nl ok ile Mozillanın eklenti bölgesine geliyorum 2 nl okla eklenti sekmesini tıklıyorum
Eklenti bölümünde 1 nl okla citavi kelimesini arama bölümüne yazıyorum. 2 nl okla eklenti hemen yerini alıyor ve 3 nl okla eklentiyi Mozilla tarayıcımıza kuruyoruz.
Eklentinin kurulduğunu 1 nl okla gösteriyorum 2 nl okla tarayıcıyı yeniden başlatıryorum. Eklentinin tam anlamıyla kurulabilmesi için bu şart
Citavi Picker eklentisi ne işe yarıyor? Öncelikle bu eklentinin simgesi mouse ile web sayfasının herhangi bir yerine sağ tıkladığımızda açılan panelde gözükür. Ayrıca herhangi bir web sayfasında ISBN, DOI gibi numaralar var ise Citavi Picker bizi bu konuda uyarır ve bu kaynakların künyelerinin Citavi Programındaki projemize aktarılmasını isteyip istemediğimizi sorar. Aşağıda sağ tıklama sonucu açılan panelde citavinin konumunu gösteriyorum.
Hemen litaretür taraması yapıyorum ve eklentinin çalışıp çalışmadığını kontrol ediyorum.
Yukarıdaki resimde kitapyurdu sitesine girdim. Osmanlı tarihi yazdım kitaplar arasından bu kitabı referansıma eklemek istedim. Kitabın sitedeki ayrıntıları arasında ISBN numarası da var dikkat ederseniz, Citavi Picker bu ISBN numarasına duyarlı ve ISBN numarasının yanında kendi ikonunu belirterek bu eserin künyesinin projemize eklenmesi için hazır olduğunu belirtiyor. Ben tek tıkla bu ikona tıklayarak eseri otomatikmen Citavi programımdaki projeme ekliyorum.
Yukarıdaki resimde kareler içinde gösterdiğim şekilde eserin tüm bilgileri projemdeki biblografyaya eklendi. Eklenen eser şu an uncatagorized bölümünde. Onu istediğim kategoriye sürükleyerek hareket ettirebilirim. Başka bir siteye girerek farklı bir durum daha göstermek istiyorum.
Yukarıdaki resimde akademik bir derginin online versiyonunda yer alan doi veya ISBN verilmiş makalelerini görüyorsunuz bu makaleleri fark eden citavi picker hemen bunları eklemeye hazır hale getirir ve bu numaraların yanında yer alan citavi ikonları ile bunu belli eder biz istediğimiz makalenin citavi ikonuna tıklayarak makalenin tüm künyesini indirebiliriz.
Arkadaşlar örnekleri gördünüz. Öncelikle şunu belirtmek isterim. Citavi picker ISBN ve Doi gibi numarası yayınlanmış her şeyi tespit etmek ve bunu proje kaynakçamıza eklemek için tasarlanmıştır. Ayrıca istediğimiz web sayfasını da sağ tıklayıp citavi programına eser diye kayd edebiliriz. Citavi web sayfalarını da değerlendirmemize imkan sağlar, herhangi bir web sayfasına sağ tıkladığımızda citavi sekmesini açılan pencerede görürüz o sekmeye tıkladığımızda yeni bir pencere daha açılır bu seferde aşağıdaki resimde gösterdiğim gibi
1 nl ok ile web sayfasının eser olarak kaynakçaya eklenmesini sağlar 2 nl ok ise sayfanın resmini alır ve onu bir dosya gibi görerek kaynakçamıza ekler.
Ders biraz uzun oldu. Fakat ben durum iyi anlaşılsın diye uzun tuttum. Umarım faydalı olur bir sonraki dersimizde kaynakçaya başka yollardan nasıl eser eklenir onu göstermeye çalışacağım. Citavi dersleri devam edecek. Sorularınızı yorum bölümüne bırakırsanız iyi olur. Herkese iyi akşamlar
Celal Öney
Gaziantep 2015
5 yorum:
Gerçekten çok faydalı oldu... teşekkürler
amacım faydalı olmak teşekürler
Hocam,
11 aylık bebeğimden fırsat bulduğum her an tezimle ilgili bir şeyler yapmaya çalışırken size rastladım. Aylardır şu kaynakça olayını çözmeye çalışıyorum kendi kendime; nihayet taşlar şimdi oturdu! Yolunuz açık olsun, var olun!!
Ben tez yazmaya yeni başladım çok zorlanıyorum. Her kaynağa da ulaşmak mümkün olmuyo. citavi'yi ücretsiz olarak kullanabiliyor muyuz?
Thanks for sharing this knowledgeable blog with us, truly a great informative site. It is very helpful for us. Visit website Here: English to Sinhalese Translation in Dubai
English to Sinhala Translation in Dubai
Yorum Gönder