24 Ekim 2015 Cumartesi

7 Adımda Mendeley ile İnternetten Otomatik Kaynak Bulma

Aarkadaşlar merhaba, Türkçe mendeley derslerine devam ediyoruz. Bu derste mendeley ile internetten nasıl kaynak bulup programa ekleyeceğinizi göstermeye çalışacağım. Ekleme işini 7 adımda yaparak kimsenin kafasını karıştıracak gereksiz bilgilerden uzak durmaya çalışıcağım.

Arkadaşlar, mendeley nedir, ne işe yarar derlerini verdik. Bu derste online olarak internette mendeley ile nasıl araştırma yapacağımızı öğreneceğiz. Hemen resmimizi yükleyerek onun üstünden konuşalım ve böylelikle mendeleyi daha iyi tanımaya çalışalım.



Arkadaşlar yukarıdaki resim mendeley desktop denilen programın arayüzü olduğunu artık biliyoruz. Bir önceki dersimiz olan Mendeley programına internetten kaynak nasıl eklenir sorusuna cevap aradık. Bu dersimizde ise mendeley programını kullanarak internette araştırma yapacağız ve bulduğumuz kaynakları seçerek onu kütüphanemize kaydedeceğiz. Kayıt etme işinde mendeley eser veya diğer çeşitli kaynakların künyelerini bizim yerimize kendisi girecek. Şimdi başlayalım ben adım adım gitmeye çalışacağım. Resimdeki adımları takip edeceğim.

1- Mouse ile kaynak arama (litrature Search) bölümüne tıklıyoruz. Bu seçeneğe tıkladığımızda programın orta bölümünde bize bir arama bölümü açılıyor.

2- Buraya aramak isstediğimiz konu ile ilgili kelimler yazıyoruz. Ayrıca bu bölümde yer alan mercek resminin yanındaki ok sekmesine tıklayarak aramamızı yazar başlık ve diğer seçenekleri tıklayarak dahada sınırlandırarak yapabiliriz. Denemkte fyda var.

3- ben bu sonuçları buldum ve kütüphaneme eklemek istediğim eseri seçtim

4- eser seçili iken mendeley proramı otomatik olarak ürettiği anahtar kelimeleri yan tarafta da bana gösterdi. Diğer kelimelere tıklayarak ta mendeley bana değişik sonuçlar getirebilir.

5- sağ tarafta açılan panelde mendeley kaynağın tüm künyesini girmiş otomatik olarak bu durum bize oldukça zaman kazandırdı. Ayrıca Abstract denilen kaynak özetini de girerek eseri okumadan özet ile ne tür bir eser olduğu hakkında ön bir fikre sahip olabiliriz.

6- Save sekmesine tıklayarak kaynağı mendeley kütüphaneme kayd ediyorum.

7- Burda unutulmaması gereken bir husus ise eklenen kaynağın direkt olarak my library klasörüne (All Documents) eklendiğidir. Eğerki biz onu farklı bir klasöre eklemek istiyorsak araştırma sonrası my library sekmesine tıklar ve bulduğumuz makaleyi seçer istediğimiz klasöre sürükleriz.

Bu derste ücretsiz akademik araştırma programı mendeley ile internette araştırma nasıl yapılır konusunu işledik umarım yardımcı olmuşumdur. Herkese saygılar.


Celal Öney, Şanlıurfa 2015

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Program dosyaları pdf ve word formatinda bulamiyor.Kaydettiğim dosyalarin üzerine tıkladığımda açamıyorum.

Damba dijital dedi ki...

https://www.sorupdf.com/
pdfindir

Popüler Yayınlar