11 Aralık 2016 Pazar

Zotero’da Dosyalarımızı Nasıl Yedekleriz?


Kıymetli arkadaşlar herkese selam, uzun bir aradan sonra derslerimize tekrar devam edeceğiz. Umarım blogta yer alan bilgiler işinizi kolaylaştırıyordur.. Bugünki dersimizde sizlere Zotero’da dosyalarımızı nasıl yedekleriz ve başka bilgisayarlardan dosyalarımıza nasıl ulaşabiliriz konusunda yardımcı olmaya çalışacağım.


Kıymetli arkadaşlar Zotero ile çalışmaya başlama kararı aldıktan sonra, zotero eklentisinin bulunduğu siteyi hemen ziyaret edelim sitenin linki budur. https://www.zotero.org/. Bu siteden hemen kendimize bir hesap açalım. Aşağıdaki resimde 1 nolu ok ile göstermeye çalıştığım linke tıklayarak hesap bölümünü açabiliriz.



Register linkine tıkladıktan sonra açılan alanda gerekli bilgileri giriyoruz. 2 nolu ok ile gösterdiğim alanda bulunan güvenlik kodunu doğru bir şekilde girelim aksi takdirde problem yaşarız. O bölümde ne yazıyorsa sarı kare içine aldığım yere aynen bitişik değil ayrı bir şekilde ekliyoruz ve yeni bir hesap açıyoruz.



Bu hesap ne anlama geliyor? Öncelikle söylemekte yarar var, bu hesap olmadan da zoteroyu kullanabiliriz. Fakat Zotero’da yaptığımız değişiklikler açtığımız hesap ile birlikte Zotero sitesinde bize ayrılan alana kaydolmaz. Dolayısıyla bir yedekleme işlemini devamlı olarak manuel yapmak zorunda kalırız. Oysaki biz dosyalarımızın senkronize bir şekilde hatta bize sorulmadan yedeklenmesini istiyoruz. Hesabı açtıktan sonra Zotero, bize bir alan açacak ve bu alana bilgisayarda yaptığımız hareketleri otomatik olarak kaydedecektir. Hesabı açtıktan sonra hesap açarken kullandığımız mail adresine bir doğrulama kodu gelecektir. Bu kodu tıkladığımızda hesabımız validated yani doğrulanmış olacak. Artık Zotero sitesine giriş ( login ) olabiriz.



Aşağıdaki resimde login olduktan sonra 1 nolu ok ile gösterdiğim My library alanına geliyoruz. Bu alan bizim bilgisayarımızda kulandığımız Zotero eklentisindeki her hareketimizi (klasör oluşturma, not ekleme, yeni künye ekleme, vb.) kayd eder ve yedeğini alır. Bu alanın kullanımı ile ilgili başka bir ders yapacağım ama öncelikle bilgisayarımızdaki zotero ile internetteki alanımızın nasıl bağlantı kurararak senkrinizasyon yaptığını anlatayım.




Zotero sitesine kayd olurken kullandığımız kullanıcı adı ve şifresini bilgisayarımızdaki zotero’ya ekleyelim. Bunun için ilgili bölümü açmalıyız. Eklentide 1 nolu ok ile ayarlar menüsünü sonrasında da 2 nolu ok ile gösterdiğim tercihler bölümünü açıyoruz.


Tercihler bölümünde Eşitle sekmesine tıklayarak aşağıdaki alanları hazır hale getirelim. 1 nl ok ile eşitleme sekmesini açıyorum. 2 nl ok ile istenilen bilgileri giriyorum. 3 nolu alanda eşitleme seçeneklerini tıklıyorum ve tamam diyorum. Artık zotero eşitlemeye hazırdır.




Şimdi eşitleme yapalım. Bunun için bir buton bulunmaktadır. Bilgisayarımızda Zoteruyu açtığımızda sağ tarafta altta ok ile göstermeye çalıştığım eşitleme butonuna tıklarsak eşitleme başlayacaktır. Sonrasında bu botuna tıklamamıza gerek yoktur. Program eşitlemeyi otomatik yapacaktır. Böylelikle bilgilerimiz internetteki online zotero alanına eklenecek ve bu durum bize her bilgisayarda rahatça çalışmamıza imkan verecektir.



Diyelimki başka bir bilgisayara geçtik bu bilgisayarda çalışmalarımıza devam etmek istiyoruz zoteroya yüklediğimiz dosyaları taşımaya gerek var mı? Gerek yoktur. Yapacağımız ilk işlem, bilgisayarda firefox varmı bunu kontrol etmek yoksa hemen indirip kuruyoruz. Sonraki işlem firefox’a zotero eklentisini kurmak. Bir sonraki işlem ise yukarıda anlattığım eşitleme özelliğine zotero hesabımızı eklemek ve eşitlemeyi sağlamaktır. Eşitleme ile birlikte evdeki bilgisayarımızda zotero programında ne yapmış isek ve ne yüklemiş isek bütün hareketler bu yeni çalıştığımız bilgisayara da işlenecektir. Aynı zamanda bu yeni bilgisayardaki hareketlerimiz de internete ekleneceği için evdeki bilgisayarımızın başına geçtiğimizde farklı bilgisayardaki işlemlerimizin yansıdığını da göreceğiz. Aşağıdaki resimde hesabıma bilgisarımdaki dosyalarımın nasıl işlendiğini görüyorsunuz




Bu dersimizde zoteroda yedek nasıl alınır en basitinden anlatmaya çalıştım. Umarım yararlı olmuştur.

Herkese saygılar.

Sorularınız için c.oney@alparslan.edu.tr








2 yorum:

Unknown dedi ki...

teşekkür ederim, elinize sağlık.

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Thank you for providing such an awesome article and it is very useful blog for others to read.
English to Persian Translation in Dubai
English to Malayalam Translation in Dubai

Popüler Yayınlar