26 Aralık 2016 Pazartesi

Zotero’da Eser Künyelerine Dosya Nasıl Eklenir?

Kıymetli arkadaşlar herkese selamlar, Zotero derslerimizi hiç bırakmadan devam ediyoruz. Bu dersimizde internetten veya elle girilen bir eser künyesine ait pdf veya diğer dosya formatlerını nasıl ekleriz sorusuna cevap aramaya çalışacağım.

Kıymetli arkadaşlar, akademik yazımın en önemli aşamalarından biri olan literatür taraması sonucu elde edilen kaynakların fişlenmesi sorunu Zotero gibi programlar sayesinde elektronik ortamda çözüme kavuşuturulabilmektedir. Eserlerin künyelerinin doğru bir biçimde Zoteroya aktarılması büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle Zoteroya ister elle ister internet üzerinden eser künyeleri eklediğimizde mutlaka bir kontrol yapmakta fayda vardır. Eklediğimiz künyelere eserle ilgili her türlü dosya eklemek zoteroda mümkündür. Kısacası literatür taraması sonucu elde ettiğimiz dokümanların önce künyelerini sonrasında da yapabilrsek dosyalarını aynı künyenin altına eklemek bize büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Yapabildiğimiz kadar bulduğumuz tüm eser dosyalarını dijital ortama aktarıp künyelerine eklemek hem bizi literatür dağınıklığından kurtaracak hem de internet sayesinde oluşturduğumuz bu arşive her yerden erişebileceğiz. Bir kaç adımla eser künyelerine dosya nasıl eklenir göstermeye çalışayım. Öncelikle bir resim üzerinde sonucu açıklayıp sonrasında bu sonuca nasıl vardığımı açıklarsam daha aydınlatıcı olur kanısındayım.
Aşağıdaki resimde 1 nolu ok ile zoteroya eklediğim bir eseri, 2 nolu ok ile bu eserin dijital ortama aktardığım ve künyenin altına eklediğim dosyalarını 3 nolu ok ile dijital yani pdf dosyasını, 4 nolu ok ile de eserin künyesinin yer aldığı bölümü göstermeye çalışıyorum.


Zoteroya eser nasıl eklenir yahut internetten nasıl eser toplanır derslerini blogda işlemeye çalıştım. Şimdi ise eklediğimiz künyeye dosya (pdf, link, resim, video, vb.) nasıl eklenir öğrenmeye çalışalım.

Aşağıdaki resimde Zotero kitaplığımda bulunan künyesi girilmiş fakat eserin dosyası eklenmemiş bir kaynak seçiyorum. Künyenin üzerine 1 nolu okla gelerek öncelikle üstüne tıklayarak seçili hale getiriyorum sonrasında SAĞ tıklayarak 2 nolu okta gösterdiğim menünün açılmasını sağlıyorum gelen ekranda 3 nolu ok ile gösterdiğim menüyü seçerek hazırladığım dosyayı seçiyor ve künyeye eklenmesini sağlıyorum.


Böylelikle eserin künyesi ve dosyası önümde oluyor. Eserleri toplarken öncelikle künyelerini düzgün bir şekilde giriyoruz sonrasında da esere ulaşmaya çalışıyoruz, yapabildiğimiz kadar bizi ilgilendiren bölümleri dijitalleştirerek künyeye ekliyoruz böylelikle oluşturacağımız arşivde herşey elimizin altında oluyor.

Kıymetli arkadaşlar bu dersimizde zoteroya eklediğimiz künyeye dosya nasıl iliştiririz konusuna değindim, umarım faydalı bir iş yapıyoruz. Selamlar.


Yrd. Doç. Dr. Celal Öney
Muş Alparslan Üniversitesi
Muş 2016

1 yorum:

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Thank you for providing such an awesome article and it is very useful blog for others to read.
English to Norwegian Translation in Dubai
English to Bulgarian Translation in Dubai

Popüler Yayınlar