10 Ocak 2016 Pazar

Scrivener Türkçe Ders Bölümleri Oluşturma (Outlining)

Kıymetli arkadaşlar, scrivener derslerine devam ediyorum. Bugünki dersimiz Scrivener programında Outline bölümünün ne amaçla kullanıldığını öğrenmek olacaktır. Bu bölüm, araştırmacının metni yazarken metnin bölümlerinin nasıl şekillendiğini takip etmesini kolaylaştırmaktadır. Tez, makale veya diğer akademik metinler yazarken metnin belli bir sırayı takip etmesinde büyük bir yarar vardır. İşte bu sıralama tez gibi metinlerde içindekiler bölümünü meydana getiren bölümlerin sıralanmasıdır. Yabancılar genellikle bu tür bölümlenmeye Outlining demektedir.


Diyelim tezimizi Ms Word’da yazıyoruz veya epey bir sayfadan oluşan edebi bir metin yazıyoruz. Bu sayfalar arasında gidip gelmek epey bir zorluk meydana getirmekle birlikte biz bu zorluğu özellikle word 2010 gibi programda Görünüm sekmesi altında bulunan Gezinti düğmesine basarak hal edebiliyorduk. Fakat bu gezinti ancak başlıklar arasında meydana gelmekteydi. Başlık seçmediğimiz veya oluşturmadığımız bir alana dönüp bakmak ne durumda olduğunu veya metnin neresinde kaldığımızı görmek bir hayli zordu ki ben bu gezinme işinin nasıl olduğu hakkında bir ders hazırlamıştım. Gelelim bu iş Scrivener da nasıl oluyor sorusunu sormaya; Outlining düğmesi scrivener programın başında yer almaktadır. Daha önceki derslerimizde Scrivener programında klasör ve dosya nasıl oluşturabileceğimizi anlattım. Outlining düğmesine bastığımız zaman daha önceden tezin bölümleri olarak belirlediğimiz klasörler ve içindekiler etiket ve durumları (Statues)ile birlikte aynı anda ekranda gözükür ve yazım aşamasının nasıl gittiği hakkında bize bir fikir verir.

scrivener tutorials

Yukarıdaki resimde 1 nl ok ile Outline penceresini açmaya yarayan butonu göstermeye çalışıyorum 2 nl ok ile de metnin bölümlerini hazırlamaya çalıştığım klasör ve sayfalardan meydana gelen bir sıralamayı gösteriyorum. Dikkat edilmesi gereken bir husus şu ki bölümleri görmek için her zaman bir klasörü seçmemizin gerekliliğidir. Yani Outline düğmesine basmadan önce ya bir klasörü ya da metnin bölümlerinin içinde bulunduğu kök klasörü seçmemiz gerek.


Yukarıdaki resimde 1 nl ok ile seçtiğim klasörü gösteriyorum 3 nl ok ile seçilen klasöre ait bölümleri görmek amacıyla Outline sekmesine tıklıyorum 2 nl ok ise hangi klasörün bölümlerinin gösterildiğini göstermektedir. 2 nl ok ile gösterdiğim alanın hemen alt kısımında yer alan sarı renkle vurgulamaya çalıştığım başlıklar ise sayfaların özelliklerini göstermektedir, başlık, oluşturulma tarihleri, etiketleri, durumları, sözcük sayıları snopsis bölümündeki notları ve en son olarak hedeflenen kelime sayısı ile şu anki kelime sayısının karşılaştırılarak sayfanın kelime sayısı yönününden durumunu gösteren progress bar yer almaktadır.


Yukarıdaki resimde ise 1 nl ok ile göstermeye çalıştığım sekme ise bir klasörün içinde bulunduğu sayfaları tek bir sayfa şeklinde gösterir yani guruplama yaparak metni karşımıza getirir. 2 nl ok ile hangi bölümü ele aldığımı görüyorsunuz zaten sarı renkle vurgulamaya çalışmışım. Alt kısım da kare içerisine aldığım bölüm eğitim misyonunun altında yer alan diğer başlıklarıdır. Guruplama sekmesine tıkladığımda kare içerisindeki dosyalar bir tek dosya şeklinde sadece aralarında kesik çizgiler ile ayrılmış bir şekilde ana ekranımıza gelir. Bu guruplama yazılan bölümün nasıl şekillendiği hakkında bilgi vermesi açısından önemlidir.

Bugünki Scriviner dersimizde programın guruplama ve bölümleme özelliklerine değinerek metnin seyrinin nasıl geliştiği hakkında pratik bilgiler üreten özellikleri tanıtmaya çalıştım. İnşallah programın tüm özelliklerini öğretmede başarılı olurum.

Celal Öney
Gaziantep 2016

Popüler Yayınlar