28 Aralık 2015 Pazartesi

Not Çıkarma ve Scrivener.

Selam arkadaşlar, Türkçe Scrivener derslerine devam ediyoruz. Önemli bir yazım programı olup bir çok ünlü yazar tarafından da kullanılan scrivener programı her ne kadar ülkemizde pek fazla tanınmıyor olsa da bu programın kullanım rahatlığı ve yazmaya yöneltici özellikleri programı bir adım öne çıkarmaktadır. Bugün scrivener programını öğretmeye çalıştığım derslerime devam ederek özellikle not alırken kullandığım pencere bölme rahatlığını tanıtmaya çalışacağım.


Arkadaşlar herkes biliyor ki not alırken genellikle bilgisayarı kullanırız. Bazı arkadaşlar her ne kadar ben klasik yöntem ile yani elle yazarak not alıyorum deseler de bu arkadaşlar sonra yazdıklarını bilgisayara aktarırken karşılaştıkları sorunlardan ve yazıyı kaydederken kaybettiği zamandan oldukça yakınmaktadır. Bu nedenle not alırken iyi bir bilgisayara ve rahat kullanılan bir programa ihtiyaç vardır. Scrivener burada devreye girerek kullanıcının yazarken yararlanmak istediği kaynakları aynı anda ekrana getirmeye çalışmaktadır. Hemen derse geçelim de kullanım kolaylığını görün.

Diyelimki not alırken bazı pdflerden, word dosyalarından, fotoğraflardan ve hatta web sayfalarından yararlanmak istiyorsunuz daha da önemlisi bu tür dosyaların not alırken gözünüzün önünde olmasını istiyorsunuz. O halde yanda veya üstte veya altta bir yan pencere açarak bu dosyalarınızı yazarken görüntüleyebilirsiniz.


Yukarıdaki resimde ok ile göstermeye çalıştığım alan penceremizi hem dikey hem de yatay bölmektedir.


Yukarıdaki resmin sağ tarafında not aldığım bölüm yer almakta sol tarafta da yararlandığım kaynak yer almakta. Yazı yazdığım alanı 1 nl ok ile göstermeteyim yararlandığım eserin bulunduğu pencereyi de 2 nl ok ile göstermekteyim. 3nl ok kategori ağacımdaki sayfayı göstererek hangi pencerede hangi dosyanın aktif olduğunu gösteriyorum. Farklı bir sayfanın yer almasını istiyorsak 1 nolu ok ile gösterdiğim alanın herhangi bir yerine tıklayıp sonrasında da 4 nl ok ile gösterdiğim kategori ağacındaki sayfalardan birini seçmemiz yeterli olacaktır. 5 nl ok ile yararlandığım yani notunu çıkardığım kaynağın ismini ki bu aynı zamanda açılan pencerenin de ismi olduğunu göstermeye çalışıyorum. 4 nl oki ise sol taraftaki pencerede açılan word dosyasının görüntüsünü görmekteyiz.

Arkadaşlar pencerenin açılma yönünü belirleyebiliriz ki ben bunu en üst resimde anlattım. Ayrıca Scrivener her türlü kaynağı gösteriyor mu? Cevap genelde evettir. Pdf dosyaları web dosyaları ve ayrıca word dosyaları da Scrivener projesinin içine eklenebilir. Bu konu hakkında daha sonra bir ders hazırlayacağım. Dersi fazla uzatmanın gereği yok. Bu dersimizde Scrivener da yazı yazarken diğer materyallerden nasıl yararlanılıp yazdığımız metni geliştirebiliriz sorusuna cevap aradık. Ayrıca ders ile ilgili bir de video hazırlamaya çalışacağım fakat video sessiz olacaktır çünkü evde çocuklar ansızın odaya girip ses yapabiliyorlar. Herkese selamlar.

Celal Öney
Gaziantep 2015


3 yorum:

Unknown dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Doğan dedi ki...

tez hazırlama döneminde öğrencilerin de sıklıkla kullanması gereken bir programdır.

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Excellent article. It is Very interesting to read. I really love to read such a nice article. Thanks! keep rocking.
Energy Translation Dubai
Engineering and Consultation Translation Dubai

Popüler Yayınlar