Herkese selam arkadaşlar, umarım akademik alandaki mücadeleniz umduğunuz gibi gidiyordur. Bugünki dersimizde Citavi programını öğrenmeye devam edeceğiz. Citavi programına eklediğimiz eserlerin künye bölümünde yer alması gereken bilgilerin nasıl guruplanarak programa eklenmesi hakkında bilgi içerecek bu dersimiz dört aşamadan meydana gelecektir. Dersin dört bölüme ayrılması kanımca citavi programının künye bölümünün daha iyi algılanmasını sağlayacaktır.
Arkadaşlar, geçen dersimizde citavide oluşturduğumuz projemize kaynak nasıl eklenir konusunun bir alt konusu olan internetten kaynak nasıl eklenir konusuna değinmiştim. Bugün hem elle kaynak nasıl eklenir hem de citavi programının künye ekleme bölümünü tanıtmaya çalışacağım.
Literatür taraması, bir araştırmacının konusunu belirledikten sonra veya önce yapması gereken bir süreçtir. Her ne kadar bu süreç geniş bir yelpazede gelişse de elde edilen kaynakların künyeleri düzgün bir şekilde kategorize edilmezse litaretür taraması sonucu elimizde kaynakların künyelerini veya bu kaynaklara bağlı pdf ve web sayfaları ile dolu klasörler meydana gelecektir. Bu yığının kategorize edilmesi önemli bir zaman alacak veya iyi bir şekilde adreslenmezse bulduğumuz bu kaynaklara bir daha ulaşmadan bilgisayarımızın bir köşesinde hep gizli kalacaklardır.
Tez yazım programlarının belkide en önemlisi olan Citavi programı bu soruna çözüm geliştirerek araştırmacının ihtiyacı olan her şeyi sadece bir programda toplayarak çözüm üretmeye çalışmıştır. Elde edilen kaynak künyesinin ayrıntılı bir şekilde kaydedilmesini sağlayan citavi, kaydedilen künyelere araştırmacının kolay bir şekilde geri dönmesini kolaylaştırmıştır. Şimdi Citavi’de künye bölümünün öğrenilmesi dersimizin ilk aşaması olan Elle Kaynak Ekleme dersimize başlayalım.
Aşağıdaki resimde citavi programında meydana getirmiş olduğumuz projeye el ile nasıl kaynak eklenir sorusuna cevap vermeye çalışacağım.
Citavi’de kaynak ekleme butonunu 1 nl ok ile gösteriyorum. Bu butona tıkladığımızda bir pencere açılıyor ve 2 nl alan ekleyeceğimiz kaynağın ne türde olduğunu belirtmemizi istemektedir. Bu nedenle alttaki listeden kaynağımıza uygun türü seçerek devam ediyoruz. Ben ekleyeceğim kaynağı 3 nl okla gösterdiğim gibi “Journal Article” olarak yani dergi makalesi olarak belirledim. 4 nl ok ile devamlı eklediğimiz türü favori yapıp kolay bir şekilde ulaşmamızı sağlamak için o türü tutup sürükleyerek sol tarafa sarı alana bırakabileceğimizi gösteriyorum.
Seçimimi yaptıktan sonra tamam diyorum aşağıdaki görselde 1 nolu alan olan “reference” bölümü açılır ve ben eserimin künyesini ayrıntılı bir şekilde bu bölgeye girerim. Bu girişi elle yapıyoruz. Diğer taraftan İnternetten giriş yapıldığında yani bir önceki dersimizde anlattığım gibi ekleme yaparsak aşağıdaki bilgileri citavi kendisi otomatik olarak sarı alana doldurmaktadır. Burada önemli olan eserin yazarını dikkatli bir şekilde girmemiz. Yazarın öncelikle soy ismi girilir sonrasında adı ve diğer adları. “Author” sekmesine tıkladığımızda yeni bir panel açılacak ve biz eserlerimizin yazarlarını daha rahat bir şekilde girebileceğiz. Ayrıca alt kısımda local file diye belirtilen kısımda eklediğimiz künyeye ait bir dosya varsa örneğin bir pdf dosyası bunu da ekleyebiliriz. Ben ekledim, sağ tarafta pdf dosyası yer almaktadır.
Eserimizin künyesinde yer alan bilgileri girdik. Sıra geldi kaynağımızı sınıflandırmaya, bu sınıflandırmayı farklı şekillerde yapabiliriz yada tüm sınıflandırma parametrelerini kullanarak eserimizden azami ölçüde yararlanma yolunu tercih edebiliriz. Aşağıdaki görselde bu sınıflandırmanın nasıl yapılacağına değineceğim.
1 nl ok ile Citavi programının eser künyelerinin kaydedildiği alanın Overview bölümüne geldiğimi göstermekteyim. Bu bölüm programa eklediğimiz kaynağın genel bir görüntüsünü bize sağlayarak eserimizin hangi konu ile ilişkili olduğu hakkında bize bilgi vermektedir. Bu bölümde yer alan alanlara kısaca bakalım. 2 nl ok az önce eklediğimiz künyeyi göstermekte. 3 nl alan eserin bir görseli yer almaktadır. Bu görseli el ve internet yolu ile ekleye biliriz. Daha sonra bu konuya tekrar değineceğim. 4 nl alanda eserin pdfsinden elde ettiğim görüntüyü program eserin profili olarak geçen bu bölüme otomatik olarak ekliyebiliyor. 5nl alan önemli, eklediğimiz künyeyi bu bölgede bulunan keywords, kategory, group, alanlarına tıklayarak 6 nl ok ile gösterdiğim kalem ikonuna tıkladığımız zaman ulaşabilir keywords ekleyebilir, farklı kategoriler seçebilir yada eserimizi belli bir guruba ekleyerek sınıflayabiliriz. 7 nl ok ile ben bu eseri eğitim ile ilgili birden fazla kategoriye ekledim.
Bu dersimizde citavi programındaki projemize elle kaynak nasıl eklenir. Eklediğimiz kaynağı nasıl sınıflandırırız sorularına cevap aradık. Umarım yararlı olmuştur. Citavi derslerimiz devam edecek. Bir sonraki derste Citavi programının eser künyesi eklenen bölümünün diğer alanlarını tanıtmaya çalışacağım. Tez, makale yazmak isteyen arkadaşlar için bu program tek başına yeterli gelecektir. Araştırma basamaklarının her safhasını bünyesinde barındıran bu program araştırma, yazma, okuma ve organize olma ve hatta yayınlama aşamalarının tüm ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Bu özellikleri program dersleri süresince göreceksiniz. Herhangi bir sorunuz olursa alttaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Herkese saygılar, bilgi paylaşıldıkça değer kazanır.
Celal Öney
Gaziantep 2015
1 yorum:
Thanks for sharing this knowledgeable blog with us, truly a great informative site. It is very helpful for us. Visit website Here: Chinese Translation in Dubai UAE
Legal Translation Services in Dubai UAE
Yorum Gönder