27 Kasım 2015 Cuma

Citavi'de Content Bölümü

Arkadaşlar herkese selam. Bugünki dersimizde Citavi programına eklediğimiz eserlerimizi daha ayrıntılı bir şekilde guruplamamız için hazırlanan bölümlerin incelenmesine devam edeceğiz. Content ve Context diye adlandırılan bu bölümlere bilgi nasıl girmeliyiz sorusuna cevap arayacağız.



Arkadaşlar bir önceki citavi dersimizde citavi programına el ile kaynak nasıl yüklenir sorusuna cevap aramıştık ve hazırladığımız dersimizde oluşturduğumuz projeye elle kaynak eklemeye çalıştık. Citavi programının derslerine bu linkten ulaşabilirsiniz. Bu dersi iyi bir şekilde idrak etmemiz için diğer derslerin iyi bir derecede öğrenilmesi gerekmektedir.

Aşağıdaki resimde mavi dikdörtgen içerisine aldığım bölümü incelemeye çalışıyoruz bu bölümün ilk dersini Citavi programına el ile kaynak nasıl eklenir konusunu işleyerek anlatmaya çalıştım. 1 nl ok ile önceki derste anlattığım bölümleri gösteriyorum, 2 nl ok ile bu dersimizin konusu olan Content bölümünü inceleyeceğiz.

Bu bölüm, kaynakçamıza eklediğimiz kaynağın içeriği ile ilgilidir. Eğer Citavi programına el ile değilde internetten Citavi Picker eklentisini kullanarak kaynak künyesi eklemeye çalışırsak bu bölümün otomatikmen dolduğunu görebiliriz. Bunun nedeni Citavi Picker eklentisinin kaynak toplarken sadece künye değil aynı zamanda eserin içeriği ile ilgili bilgiler eklenmişse onlarıda otomatik olarak content bölümüne eklemesinden ileri gelmektedir.

Bazı dergiler veya yayın evleri yazınsal eserlerin önemli bir bölümünü bu tür programların erişimine açmış, bu durum eklediğimiz kaynağın tarafımızdan iyi bir şekilde irdelenmesine de olanak tanımaktadır. Eğer el ile kaynakçaya girdi yapıyorsak istediğimiz zaman bu bölümde yer alması gereken bilgileri isteğe bağlı olarakta girebiliriz.

3 nl ok ile gösterdiğim Abstract (Özet) alanına kaynağın özetini veya kaynağı özetleyebilecek girdiyi girebiliriz. 4 nl okla gösterdiğim alanda yer alan Table of Contents yani içindekiler bölümü alanına ise ekleyeceğimiz kaynağın içindekiler bölümünü yada kendimizin hazırladığı içindekiler bölümünü bu alana girebiliriz. Interneti kullanarak yaptığımız eklemelerde bu alan otomatik olarak dolmaktadır. Örneğin bir kitap satış sitesinden bir eser indirildiği zaman bu bölge sitede yer alan kitabın içindekiler kısımı alır. 5 nl alan ise ekleyeceğimiz kaynak hakkındaki değerlendirmelerimizi içerir. Eğer kaynak ile ilgili değerlendirmelerimiz varsa bu bölgeye ekleye biliriz. 6 nl ok ile gösterdiğim bölgede bulunan yıldızlara dokunarak eserin bizim için önem arzediş derecesini oylayabiliriz.


Yukarıdaki bölümlere ekleyeceğimiz her türlü bilgi aynı zamanda program üzerinde yapabileceğimiz aramalara da dahildir. Citavi bir arama dgerçekleştirdiği zaman bu bölgelerde bulunan bilgileri de tarar.

Bu dersimizde referans düzenleme aracı Citavi programında oluşturduğumuz kaynakçaya ekleyeceğimiz eserleri daha ayrıntılı nasıl ekleyebiliriz konusunda önemli bir alan olan Content bölümüne eklenmesi gereken girdileri inceledik. Ekleyeceğimiz eserlerin künyeleri ne kadar ayrıntılı olursa o eserden çok daha fazla yararlanmamız olasıdır. Eserlerin sadece yazar ve isimlerini kullanmayalım aynı zamanda diğer bilgilerini de almaya çalışalım. Umarım dersimiz yararlı olmuştur.


Celal Öney

Gaziantep 2015

1 yorum:

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Thanks for sharing this knowledgeable blog with us, truly a great informative site. It is very helpful for us. Visit website Here: Arabic English Translation Services
Translation of laws dubai

Popüler Yayınlar