29 Kasım 2015 Pazar

Citavi’de Context Bölümü ile Kaynakçanı Detaylandır.

Herkese merhaba, Citavi programını öğrenmeye devam ediyoruz. Bugün citavi programının Context bölümünü inceleyeceğiz. Bu bölüm projemize eklediğimiz kaynakların guruplanmasında kullanılmaktadır. Kaynakçamıza eklediğimiz künyelerin kategorize edilmesini sağlayan Context bölümünde künyemize anahtar kelime ekleme, guruplama, kategorize etme özellikleri kazandırarak künyemize daha rahat ulaşmayı sağlamaktadır.




Yukarıdaki resimde 1 nl alanda citavi programının Context bölümünü tanıtmaya çalıştığımı göstermekteyim. 2 nl okla gösterdiğim alanda kaynakçamıza eklediğimiz eser künyelerine anhatar kelimeler ekleyebiliriz. Bu anahtar kelimeler programa eklediğimiz eserlerin istediğimiz bir şekilde guruplanmasını sağlayacak, belli bir anahtar kelimeyi çağırdığımızda bu anahtar kelimeye bağlı diğer eserler tümüyle karşımıza gelecektir. Esere anahtar kelime eklemek için yukarıda 2 nl ok ile göstermeye çalıştığım alanın hemen üzerinde mavi renkte yazılı olan “Keywords” sekmesinine tıkladığımızda açılan pencerede anahtar kelimelerimizi ekleyebiliriz. Ayrıca pencere açmadan da 2 nl ok ile gösterdiğim alana direkt olarak aralarında virgül olmak kaydıyla yeni anahtar kelimeler ekleyebilirsiniz. Programı kullandıkça onun kısa yollarını görmeye başlayacaksınız ve bu durum sizi programı daha hızlı ve daha effektif kullanzmanınızı sağlayacaktır.

3 nl ok ile göstermeye çalıştığım alanda kaynakçamıza eklediğimiz eserleri kategorilere ayırıyoruz. Önceden belirlediğimiz kategorilere eserimizi ekleyebiliriz. Ayrıca yeni kategori oluşturmak veya önceden hazırladığımız kategorilerin sıralamasını değiştirmek Citavi programında çok kolay. Yukarıda 3 nl ok ile göstermeye çalıştığım “Categories” sekmesine tıkladığımızda yeni bir pencere açılacak, bu pencerede var olan kategorileri görerek kontrol etmemiz kolaylaşacaktır.
4 nl ok ile gösterdiğim gurup alanı farklı bir amaç için hazırlanmış olmakla birlikte daha çok citavi programını profesyonelce kullanmak isteyenler için uygundur. Bu alanda eklediğimiz kaynakların guruplamasını yapıyoruz ki örneğin eğitim konusunda eklediğimiz kaynakları gurup yapabiliriz. Bu alana girmek için “Groups” sekmesine etıklayarak yeni guruplalar atayabiliriz.

5 nl alanda ise biraz önem arzetmektedir. Kaynakçamıza eklediğimiz kaynağın başka kaynakları ile ilişkilerini bu alanı kullanarak gösterebiliriz. Önceden eklediğimiz kaynaklara link vermek için + sekmesine tıklayarak link verme işlemini gerçekleştirebiliriz. Bu özellik eklediğimiz kaynağın hangi kaynaklardan yararlanılarak hazırlandığını göstermesi açısından önemlidir.


Bugün Citavi programının Context böllümünü tanıtmya çalıştım. Umarım yararlı olmuştur. Herkese saygılar, program ile ilgili sorularınızı sayfanın hemen altında bulunan yorum bölümünde sorabilirsiniz. Citavi programını tanıtmaya devam edeceğim.

Celal Öney

Gaziantep 2015

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar