Kıymetli arkadaşlar herkese selamlar, bu dersimizde hangi programı öğrenmeliyim, nereden başlamalıyım, hangi program ihtiyaçlarımı giderebilir, şu an tez yazım aşamasının tam ortasındayım acaba bilgilerimi şu programa aktarmalı mıyım gibi sorulara cevap verilmez ise blogdan yararlanma tam anlamıyla gerçekleşmez ve bu nedenle de vermeye çalıştığım bilgilerin hiç bir anlamı kalmaz.
Arkadaşlar, araştırma, yazma, okuma ve organize olma konularında araştırmacılar günümüzde programlar kullanarak bu süreçte daha etkili olmaya çalışmaktadırlar. Bu nedenle günümüzde bilgisayar kullanmadan yazılım kullanmadan makale, kitap, tez yazmak neredeyse mümkün değil gibi gözükmektedir. Bu teknolojiyi kullanmak aynı zamanda teknolojinin nasıl kullanılması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmayı, eğitim almayı ve alıştırmalar yaparak bu teknolojiyi etkin kullanmayı mecburi kılmaktadır. Öncelikle her türlü programı öğrenmek gereksizdir. İlk olarak ihtiyacımızın ne olduğunu iyi tespit etmeliyiz. Piyasada var olan programların çeşitliliğini ve verimliliğini araştırmacıların belirtiği ihtiyaçlar belirlemektedir. Örneğin sadece literatür taramasında ve elde edilen kaynakların genellikle elle girmeyi ve belli sınıflandırma çerçevesinde bilgisayara ve internetteki hesaba kaydedilmesini istiyorsanız ücretsiz bir program olan Mendeley işinizi görür. Bu program sayesinde kaynakçanız otomatikman oluşur. Programı basit düzeyde kullanmak istiyorsanız blogda bu konu hakkında dersler mevcuttur. Ayrıca Mendeley size not alma, pdf okuma, pdf işaretleme, kaynakçanıza internette de ulaşma, Word eklentisi ile wordda atıf atma kolaylığı getirme gibi konularda yardımcı olur. Diğer bir husus programın android sürümleri de mevcut. Ancak programda alınacak notlarda yer alacak hatalar worddaki gibi düzeltilemez. Fakat bu da sorun değil notu wordda alıp sonradan mendeleye atmak da mümkündür.
Öğretmeye çalıştığım programlardan biri de Zotero’dur, bu program ili ilgili internette bir çok kaynak var. Programın en iyi olduğu bölüm literatür taramasında internetten mümkün mertebe iyi yararlanma olayıdır. Aslında zotero bir eklentidir. Mozilla eklentisi olan Zotero da elle kaynak eklemeye, internette de kütüphane oluşturma, word bağlantısı kullanma gibi özelliklere sahiptir. Mendeley ve Zotero tez aşamasında olan fakat teknoloji kullanmayan ancak kullanmak isteyen arkadaşların ilk etapta öğrenmesi gereken programlardır. Bu programlar tez yazım sürecine girmiş ve belli bir seviyeye gelmiş fakat bu programları tez sürecine dahil etmek isteyen arkadaşlara kısmen zarar verebilir ki şöyle, programın öğrenilmesi ve programa adaptasyonun sağlanması biraz zaman alabilir veya var olan planlamayı bozabilir. Tavsiyem odur ki öncelikle programın öğrenilmesi ve kendisine uyugun bir program seçilmesi ve sonrasında seçilen bu proramla yazım aşamasının sonuna kadar gidilmesinde kararlı olunmasıdır.
OneNote, birçok bilgisayarda olmasına rağmen bir çok kişi bu programın ne olduğu hakkında bir fikri dahi yoktur. Oysaki bu program çok önemli bir eksiğimizi giderebilir. Bu eksiklik not alma aşamasıdır. Notlarımızı Onenote kullanarak çok basit bir şekilde sınıflandırabiliriz. Ayrıca Wordun kullandığı Türkçe sözlüğü de kullandığı için yapılan yazım hatalarını hemen düzeltme olanağına da sahibiz. Diğer taraftan Word programı mutlaka iyi öğrenilmeli ve devamlı kurcalanmalıdır. Bu iki program hakkında derslerimiz devam etmektedir. Gördüğünüz gibi tez yazmak istediğimizde bazen bir program yeterli gelmemektedir. Çünkü tez yazmak farklı çalışma alanları içinde barındırıyor. Hepsini tek bir programda toplayan tekbir yazılım var mı, var ama daha çok profesyonellik istiyor. Örneğin derslerini vermeye çalıştığımız Citavi programı böyle bir program, not almadan tutunda tez yazmaya kadar hepsini yapıyor, eksik olduğu alanlarda var ama çok az eksiklik var. Bu programın öğrenilmesini de tavsiye ediyorum. Ama bu öğrenme süreci tez yazarken değil de teze başlamadan önce olursa daha iyi olur. Aslında bu tür programların üniversitelerde hatta liselerde öğretilmesi gerekir ama uzmanlarca öğretilmesi yani programın en ince ayrıntısını dahi bilen kişilerce. İnşallah olur.
Şu anda derslerini yazmakla meşgul olduğum program olan Scrivener ise daha çok yazarlara yönelik bir program olmakla birlikte akademik yazım yapan araştırmacılara da bir takım özellikler sunmaktadır. Işi yazmak olan kişiler genellikle Scrivener tercih etmekte MS Word programının karmaşıklığından uzak durmaya çalışarak yayınlayacakları roman vb yazımların Scrivener’da daha iyi yazıldığını vurgulamaktadırlar.
Son olarak şunu söylemek istiyorum. En basitten en zora doğru bir süreç izlemeliyiz. Deneme yanılma yolu önemli ölçüde zaman kaybettirebilir. Ayrıca mümkünse tez yazım aşamasından önce bu programlar üzerinde çalışırsak tez yazım sürecinde sıkıntı çekmeyiz.
Celal Öney
Gaziantep 2015
5 yorum:
Hocam afedersiniz Mendeleyi iki ayrı bilgisayarda aynı hesapla kuramıyor myz? yoksa benim bilgisayarlarda mı hata verdi. Birinde hem net hem de masaüstü kurdum ama ikinci bilgisayara kuramadım.
Mendeley masaüstü Programını istediğiniz kadar farklı bilgisayara kurabilirsiniz. Önemli olan bu bilgisayarlarda kurduğunuz programa aynı kullanıcı adı ve şifreyi girmeniz, yapacağınız her türlü değişiklik internetteki yerinizde senkronize olur. bu nedenle farklı bilgisayarlarda çalışmak önemli değil
Hocam teşekkürler. Ancak yazıdan hangisini kullanmam gerektiğini anlamadım. Hepsini birden kullanmamızın daha iyi olacağını mı söylemek istiyorsunuz? Veya mesela zotero ve mendeleyi aynı anda kullansak, künyeleri ikisine de ayrı ayrı girmemiz gerekmeyecek mi veyahut dipnot verirken sorun olmayacak mı?
Zotero programını iyi derecede öğrenmeniz tavsiye ederim
Hocam merhaba. Kaynaklarımı flash bellekteki klasörlere yüklüyorum. Mendeleyi iki ayrı bilgisayarda kullanıyorum ama bazen senkronize yaptıktan sonra flash bellek yerine bilgisayarda kendi klasörüne indiriyor. Bu da karışıklığa yol açıyor. Bunun bir çözümü var mı? Ben sürekli flash bellekteki dosyaları kullanmak istiyorum.
Yorum Gönder