Arkadaşlar merhaba bu dersimizde Citavi programını tanıtmaya devam ediyorum. Citavi programının en önemli özelliklerinden biri olan ve bizim yazım sürecinde adeta en önemli yardımcımız konumuna dönüşen Citavi Word eklenti Panelinin (citavi Word All in)daha iyi öğrenilmesi amacıyla hazırladığım bu derste bu panelin daha verimli kullanılması için bir takım özelliklerini tanıtmaya çalışacağım.
Arkadaşlar, Word’a eklediğimiz bu panelin en önemli görevi Citavi programında hazırladığımız kaynakça ve notlarımızı yazım aşamasının son safhası olan tezi oluşturma safhasına yardımcı olmaktır. Bu amaçla Citavi Pane adlı eklentinin word programında nasıl kullanıldığının iyi bir derecede öğrenilmesi gerekmektedir. Aşağıdaki resimde Word programına eklenen eklentinin (Citavi All in) bulunduğu paneli göstermekteyim. 1 nl ok ile Citavi sekmesine geçtiğimi gösteriyorum. 2 nl ok ile hangi projede çalıştığımı gösteriyorum. Burada değinilmesi gereken önemli bir nokta var.
Her projenin citation style istemi farklı olabilir yani her projede farklı bir atıf atma stili kullanılabilinir bu sorun nasıl çözülecektir. 3 nl ok ile göstermeye çalıştığım alanda projemde kullandığım atıf atma stilini (Citation style) getiriyorum. Bu alanda önceden tespit edilen stiller getirilmektedir. İstenildiğinde her türlü stili meydana getirme imkanımız vardır. Ayrıca var olan stilleri kendimize göre düzenlememiz mümkündür. Bu konu ile ilgili ayrıca bir ders hazırlayacağım.
4 nl ok ile Citavi Pane denilen sekmeye tıklayarak hemen alttaki panelin açılmasını sağlıyoruz. 5 nl ok ile gösterdiğim arama alanında her türlü arama gerçekleştirebiliriz. Not ve kaynakça hakkında bu alana belirteceğimiz her türlü kelime Citavi programında bulunan projemizin tümünde aranarak karşımıza getirilecektir. 6 nl alan “View” ise panelde bulunan kaynaklarımızı ve notlarımızı çeşitli kriterlere göre sıralamamızı sağlamaktadır. Bugün bu konunun üzerinde daha fazla durmaya çalışacağım.
Alttaki resimde 1 nl ok ile View sekmesini gösteriyorum bu sekmeye tıkladığımızda açılan panelde bulunan sıralama kriterleri ile heme arkadaki bölümde bulunan notlarımızı ve kaynakçamızı daha verimli bir şekilde kullanmak istediğimiz şekilde sıralamalar yapabiliriz. Aynı zamanda panelde bulunan arama bölümünde ise istediğimiz eserin bir kaç harfini yazdığımızdan sonra ekranda görünmesini sağlayabiliriz iyi organize olmuş bir tez yapısı aynı zamanda tez yaşım aşamasının sorunsuzca atlatılmasını da mümkün kılmaktadır.
Alttaki videoda bu eylemi görüntülü olarak anlatmaya çalıştım. Umarım yararlı olmuştur arkadaşlar, sorusu olan arkadaşlar sayfanın altında bulunan yorum bölümünde sorabilir.
Celal Öney
Gaziantep 2015
1 yorum:
Excellent article. It is Very interesting to read. I really love to read such a nice article. Thanks! keep rocking.
English to Latvian Translation in Dubai
Yorum Gönder