5 Kasım 2015 Perşembe

Tez ve Makale Yazarken ÇOKLU ATIF nasıl ATILIR ve KONTROLÜ kolayca nasıl sağlanır?

Herkese iyi günler arkadaşlar, bu dersimizde yazacağımız tez veya makalelerimizde birden fazla eseri kapsayacak çoklu bir atıfının nasıl verileceğini ve nasıl kontrol edilebileceğini anlatmaya çalışacağım. Arkadaşlar, bazen vereceğimiz atıf birden fazla yazarın eserlerini içermek zorunda kalabilir. Hiç korkmaya gerek yok, sadece iki tık fazla yapacağız o kadar.
Ayrıca bu atıfı kontrol etmekte çok kolay, bir atıfa istediğiniz kadar yazar girebilir yada çıkarma yapabilirsiniz. Hemen başlayalım. Öncelikle bu eylemi Zotero kullanarak yapıyorum bu nedenle buraya dikkatinizi çekerim. Şimdi durumu resimlerle göstermeye çalışayım.



Word’a girdim yeni bir sayfa açtım “Osmanlı Millet sistemi” başlığını yazacağım notlarımı derlemeye başladım, ortaya çıkan ilk yazıyı ki örneğin ben birden fazla yazarın eserlerinden yararlanarak ortaya çıkarmışım diyelim, bunuda notlarımda belirtmişim, örneğin üstteki yazıyı üç eserden oluşan bir derleme olarak görelim. Yukarıda sarı renkli alanla word programında nerede olduğumu gösteriyorum. Buraya nasıl geldik, ben burrayı hatırlamıyorum diyen arkadaşlar Zotero programının bir önceki derslerine bakarsa yaralı olur. 1 nl ok ile yazımı görüyorsunuz, 2 nl ok ile nereye atıf atacağımı belirliyorum, 3 nl ok ile zoteronun eklentisi olan bölümde “Add Citation” sekmesine tıklıyorum ve burada 2 nolu okun gösterdiği alana tekrar bakarsaniz {Citation} yazısını görürsünüz bu şunu ifade ediyor “atıf buraya gelecek”. 3 nl okla gösterdiğim sekmeye tıklayınca altta yenibir pencere açılıyor, aslında pencere hemen açılmıyor Z harfinin yanında bir arama bölümü açılıyor ki biz bu Z harfinin yanındaki işareti tıklayarak Klasik görünüme geçiyoruz yukarıdaki pencere klasik görünüm. 4 nl okla birinci eserimi seciyorum, bulamazsam, bakın pencerenin sağ üst köşesinde bir arama bölümü var, ben millet yazdım, Millet Sistemi etiketi verdiğim bütün eserler karşıma geldi ve ben seçtim. 5nl alanda ise editörü göster diyorum. Dikkat ederseniz diğer yazarları seçmedim halen, tamam demedim. Hemen sol altta bulunan çoklu kaynaklar sekmesini tıklıyorum. Ve alttaki panel açılıyor.




Gördüğünüz gibi atıf seçme penceremizin sağ tarafında bir panel daha açıldı işte bu panele 2nl ok ile gösterdiği alandaki okları kullanarak kaynak ekliyor ve sayfa numaralarını giriyoruz. Ama önce 1nl okla gösterdiğim gibi kaynak seçimi yapıyoruz. 3 nl okla panelde eklediğim kaynaklarımı görüyorsunuz 4 nl okla her kaynak için girdiğim sayfa numaralarını ve 6 nl alanda ise eserlerin nasıl şekil aldığını ve yazımızda nasıl gözükeceğini öngörmekteyiz.

Unutulmaması gereken nokta şu; yazımıza vediğimiz atıfta değişikliğe gitmek istersek yazıdaki parantez içinde yer alan atıf alanına tıklıyıp onu seçili hale getiriyoruz ve sonrasında bir üst resimde 3 nl okla gösterdiğim sekmeye tıklıyoruz ve değişikliği açılan bu pencerenin “editörü göster” sekmesine tıklayarak düzenlemesini yapıyoruz, örneğin sayfa numaralarının değişimini, kesinlikle yazı üzerinde atıf alanına girip birşeyler silmeyelim veya eklemeyelim herşey bu pencerede yani Atıf ekleme düzeltme penceresinde hal olcak aksi takdirde sonraki düzenlemelerin yenilenmesinde sıkıntı yaşanır. Dikkat edelim. Atıfları verdim ve kaynakçamı oluşturdum onuda bir örnek üzerinde göstererek dersi bitirelim.




Üstteki resimde 1 nl alanda çoklu bir atıf görüyorsunuz. Alttaki alanda ise istediğm yeri tıklayarak ve sonra insert biblography dedim ve kaynakçam hazır oldu.

Bu dersimizde çoklu kaynakça nasıl eklenir ve nasıl kontrol edilir konusuna değindik, sorun yaşayan arkadaşlar yorum bölümüne soru bırakabilirler.


Celal Öney
Şanlıurfa-2015


5 yorum:

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Sizce atıf verirken Mendeley mi daha kolay, Zotero mu?

celal öney dedi ki...

hocam her ikiside kolay, mantıkları da aynı, size hangisi daha basit geliyorsa onu kullanmaya çalışın, ileride farklı programlar anlatacağım, ama belli bir müddet tek program öğrenin, yoksa kafanız karışır. tek bir programa yönelin. onun ustası olsuktan sonra diğerini inceler karşılaştırma yapar isterseniz bir başka program ageçebilirsiniz

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Thanks for sharing this knowledgeable blog with us, truly a great informative site. It is very helpful for us. Visit website Here: English to Greek Translation in Dubai
Human Rights Translation Dubai

Popüler Yayınlar