Arkadaşlar herkese selam, bugün size not nasıl çıkarılır konusunda bilgi vemeye çalışacağım. Gözlemlediğim kadarıyla yüksek lisans tezi, doktora tezi ve diğer akademik yazım aşamasında olan arkadaşların en önemli sıkıntılarından bir tanesi de not çıkarma konusu üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu sorunu çözmek kolay fakat yöntem bilmek gerekli. Bu yöntemi ve not çıkarırken hangi programı kullanacağınızı size öğretmeye çalışacağım.
Öncelikle bazı kavramları iyi bilmek gerek. Not çıkarmak kelimesinin altında farklı anlamlar yer alabilir. Bunu açıklığa kavuşturualım, not nedir, özet nedir, yorum nedir, indirekt atıf nedir, direkt atıf nedir? Nerede dipnot kullanacağım? Dipnot nedir? Atıf nedir? Referans vermek nedir? Kendi yorumlarıma dipnot vermeli miyim? Tezimi dipnotlar ile doldursam iyi olur mu? Daha bir çok soru akademik hayatın bu aşamaında sorulmaktadır. Bu sorulara net cevap veremeyen arkadaşlar, akdemik yazılarında mutlaka hata yapacaklardır.
Bu sorulara cevap verelim, öncelikle dipnot kelimesinin anlamı sayfa sonunda bir konu hakkında bir açıklayıcı bir not yazmaktır. Atıf göstermek veya referans göstermek değil aynı zamanda bunun birde sonnotu var bu da bölüm sonunda hazırlanan bir sayfada bazı konular hakında verilecek açıklamalardır. Bunlar belli bir sıra numarasına göre gider. Referance ile atıf vermek aynı şeylerdir. Yazdığın yazının indirekt veya direkt olarak nereden yararlandığını göstermek için belli bir stilde (Apa, chicago, MLA)belli bir sıra doğrultuusunda göstermeye çalışmaktır. Birazdan değineceğim bu konuya.
Hepimizinde bildiği gibi akademik yazılar orinal yazılardır. Olmalıdırlar. Bu nedenle çalışmalarımızı bu hususu dikate alarak yazmalıyız. Intihal olyından uzak durmalıyız zaten üniversiteler artık intihal programı kullanmaya başladı, yazılarımız kendimize ait olmaz ise bu programlar tezimizi tararken bellibir oranda benzeşme bulacak ve tezimiz juriye gitmeden geri çevrilecektir. Bu durum makaleler içinde geçerli, onlar için de cross check programları devreye girerek belli bir orjinalliğin yakalanması hedeflenmektedir.
Gelelim bizim konumuz olan not çıkarma işine: not çıkarma işlemi benim edindiğim bilgilere göre 4 aşamada gerçekleşir.
- Özet
- Yorum
- İndirekt Atıf
- Direkt Atıf
Bakalım, örneğin bir paragrafı okuduk, hatırlamamız için bir tarafa anahtar kelimeler yazalım aynı zamanda can alıcı kısa cümleler varsa olayı kafamızda tasavur ettirmek için, onları da ekleyelim sonra bu okuduğumuz paragrafı kapatarak kendi cümlelerimizle sadece yazarın anlattığı olayı yazarsak bu özet olur. Eğer kendi düşüncelerimizi de eklersek bu yorum olur, eğer yazarın ortaya koyduğu farklı bir düşünceyi fikri veya savını da bu yazımıza kendi cümlelerimizle yazarın ismini de kullanıp eklersek bu indirekt atıf olur. Baktık ki yazarın çok güzel bir yorumu var onu da kullanmak istiyoruz onun cümleleriyle hiç değiştirmeden öylece almak istiyoruz, işte bu da direkt atıf olur. Bu olay tezi yazdığımız enstitünün veya makalenin yayınlanacağı derginin belirlemiş olduğu kurallar çerçevesinde stillenir. Not alma işi bu mesleğin en önemli işi, akademik insan okuyan va üreten insandır, üretme gibi bir sorumluluğu vardır. Üretme aracı da yazıdır.
Şimdi gelelim notları nasıl çıkaracağıma, bu konuda size OneNote programını tavsiye ederim. Blogda derslerini vermeye başladım. Türkçe desteği olması ve wordtaki gibi yazarken yanlışlarımızı göstermesi büyük bir avantaj. Bir makale okuyorsunuz diyelim not almaya karar verdiniz. Hadi başlayalım.
OneNote programı bugün bütün ofice 2010 -2007 kullanan bilgisayarlarda büyük bir ihtimallae kuruludur. Kurulu değilse yükleyin, internetten arama yaparsanız dosyalarına ulaşırsınız neyse dönelim konuya aşağıdaki resimde OneNote kullanarak okuduğum ve Not çıkarmaya çalıştığım makalelerin notların içeren bir not defteri meydana getiriyorum
1 nl okla dosya bölgesine giriyorum, 2 nl okla yeni diyerek oluşturacağım not defterinin panelini açıyorum, 3 nl okla bu not defeterinin bilgisayarıma kaydedilmesini istiyorum (orda başka sekmeler de var web ağ gibi bu konulara sonra gireceiğim) 4 nl okla not defterimin ismini kaydediyorum 5 nl okla bu not defterinin bilgisayarımda nereye kaydedileceğini gösteren adresi görüyorsunuz, 6 nl okla not defterini oluşturuyorum, alttaki resimde not defeterini oluşturdum.
Üstteki ok yeni oluşturduğum defteri, onun altındaki de bu not defetrinin içinde otomatik olarak üretilen ilk bölümü gösteriyor, işte o ilk bölüm bizim için önemli. Her makale için bir bölüm gurubu ekleyeceğiz.
Onuda göstereyim. Alttaki resimde öncelikle alttaki okla gösterdiğim yeri “Yeni Bölüm 1” yazan kısmın üzerinde gelip sağ tıklıyoruz ve onu siliyoruz.
Sildikten sonra “Notunu çıkardığımız makaleler” sekmesine gelip sağ tıklıyoruz ve bu sefer açılan pencerede Yeni bölüm gurubu sekmesini tıklıyoruz alttaki resimde gösteriyorum.
Alttaki resimde yeni bölüm gurubunu oluşturdum (bu aşamada kullanıcılar bazen yeni bölüm 1 sekmesini görürlerse sağ tıklayıp silebilebilirsiniz)
Okuyacağımız makalenin hemen yazarının ismini yazıyor ve birazda makalenin ismini yazıyoruz öyle tam isim yazmaya gerek yok bize hatırlatma yapacak kadar olsa yeter, yani ne okuduğumuzu bilmek açısından. Makale ismini üstteki okla gösterdiğim yere giriyorsunuz, değiştirmek isteseniz alttaki okla gösterdeğim yere gelin sağ tıklayın yeniden adlandır deyin. Ben alttaki resimde okuyacağım makalenin ismini yazdım. Kontrol edin.
Şimdi geldik önemli bölüme, arkadaşlar bir makale okurken yada bir kitap okurken ki eğer bunu teziniz veya yazacağınız makale için okurken 4 gurupta not almalısınız Özet, Yorum, Indirekt Atıf, Direkt atıf. Çünkü herşeye hazırlıklı olmalısınız, mutlaka atıf atmanız gerekmez yorum yada özette yapabilirsiniz ama bunlar için yer hazırlamak gerek, en azından ben öyle yapıyorum. Şimdi o bölümleri hazırlayalım.Yukarıdaki resmimde 3 nolu okla gosterdiğim sekmeye sırasıyla dört defa tıklayarak dört ayrı bölüm meydana getireceğiz. Ben getirdim ve adlandırdım. Adlarını değiştirmek için sağ tıklayıp yeniden adlandır demeniz yeterli. Burada amaç alacağımız farklı türdeki notları düzende tutmak. Alttaki resme dikkatli bakın
1 nl ok oluşturduğum sekmeleri gösteriyor, 2 nl ok hangi makaleye not çıkardığımı gösteriyor, 3 nl ok ise yan tarafta oluşan guruplamayı görüyorsunuz, zamanla yeni makale eklemelri ile bu guruplama gittikçe artacak. Şimdi guruplamayı yaptık notları nasıl çıkaracağız. Şimdi de onu bir örnek vererek göstermeye çalışayım.
Lütfen dikkatli bakmaya çalışarak olayın mantığını anlamaya çalışın.
1 nl ok ile hangi makale üzerinde çalıştığımı gösteriyorum. 2 nl ok ile bu makale için oluşturduğum bölümleri görüyorsunuz. Not alırken bu sekmelere göre notu alıyorum. 3 nl ok ile açtığım sekmeye yeni not ekliyorum. 4 nl ok ile şimdiye kadar oluşturduğum notların sekmelerini görüyorsunuz. 5 nl alanda not cıkarırken olusutusuğum anahtar kelimeleri ve upucu kısa cümleleri ekledim ve sonra makaleyi kapattım 6 nlu alanda da kendi cümlelerimle meydana getirdiğim yorumu yazdım. Yazdığım yorumu okuduğum makalenin hangi sayfalarından yararlandımsa alta yazıyorum her ihtimale karşı.
Inceleyeceğiniz makaleler ve kitaplar bu şekilde notlandırılırsa zamanla artacak ve sonra tez yazım aşamasına geçeceksiniz. Tez yazım aşaması demek, montaj aşaması demek, öyle yazı yazma değil. Önemli olan bu notları tezin yada makalenin içindekiler kısmına göre guruplandırmak ve artık yeter dediğiniz zaman içindekiler kısmında yer alan başlıklara göre bu notlardan montaj yaparak bir yazı hazırlamak, hazırlarkende hangi kaynaklardan yararlandığınızı zaten üstte gösterdim. Bu kaynaklara referans vermek yani atıf vermek. Sonrada verdiğin atıflardan biblografya oluşturmak. Bütün olay bu.
Bu dersimizde Not nasıl alınır konusuna değindik. Yazma zorluğu çeken arkadaşlara biraz klavuzluk yapabildiysem ne mutlu bana. Notlarımız devamlı orginize bir şekilde durmalı. Tezin bölümlerini yada makalenin bölümlerini ortaya çıkarabildiysek zaten aldığımız notların gidecekleri adresler de belli olur. Tez bölümlerinin oluşumu hakkında bu blogta yazı var, isteyen arkadaşlar etiketlere baksın. Dersi fazla uzun tutmak istemiyorum çünkü dikkatiniz dağılır. Sorularınızı kısa ve net bir şekilde yorum bölümünde sorarsanız hem hızlı yanıt veririm hem de diğer kullanıcılarda bu yanıttan yararlanır. Yazdığım bu yazı hiç bir yerden alıntı ve çeviri değildir direkt kendi tecrübelerimi yazdım. Eğer yararlı buluyorsanız paylaşın, diğer arkadaşlar da yararlansın. Herkese selam ve sevgilerle.
Celal Öney
Şanlıurfa 2015
17 yorum:
Güzel ve faydalı bir çalışma! Paylaşımınız için teşekkürler...
hocam teşekür ederim, yararlı olmay adevam edeceğim saygılar
hocam mrb son hızla paylasımlarınızdan faydalanmaya calısıyorum ancak aklıma takılan soruların cvbını bulamayınca pes edıuyorum One not kullanıyorum demıssınız onu ındırdım fakat sign in deyıp mıcrosoft şifre falan ıstıyo kuramadım Nasıl kurmalıyım ?
zotero indirdim bunda da aklıma takılan sey şudur. buldugum makale yada tez ile ilgili begendım ve bını worde yazmak ıcın normal bu ındırdıgın programlardan bagımsız bıldiğimiz worde mı yazmalıyım yazdıgım word dosyasını nereye kaydetmelıyım
Allah razı olsun Celal Hocam, İnşallah tezim bittiğinde teşekkür bölümünde size de bir yer ayıracağım :)
yardımcı olabildiysem ne mutlu
OneNote programına aşinaydım ama tez hazırlığım için kullanacağım hiç aklıma gelmezdi. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
bi hafta sonu yanina geleyim de bu programlari bastan sona beraber calisssak. selamlar.
Hocam, evernote programını kullanıyormusunuz. Tez için onenote programından artıları var mı
Evernot programını kullandım, o da güzel bir program, fakat ne yazıkki türkçe dil desteği yok demek istediğim türkçe yazdığın zaman yaptığın hataları göremiyorsun, uyarısı düzeltme önerisi yok halbuki onenote da bu sıkıntı yok, böylelikle daha fazla hızlanıyorsun, evernote daha çok web okumasını seven ve ordan toplama yapan kişiler için idealdir.
Çok teşekkürler gerçekten yazınız çok açıklayıcı
Çok güzel ve açıklayıcı olmuş elinize sağlık ancak resimler biraz daha anlaşılır olsaydı çok daha iyi olabilirsi Yine de yeni bir program keşfetmek ve bilgisayar üzerinden yazmayı alışkanlık halne getirebilmek için çok güzel bir uygulama. Teşekkürler aydınlattığınız ve zaman harcadığınız için.
Yazınız için teşekkür ederim. Ben de aşağıdaki yollardan hangisini seçeceğim konusunda ikilem de kaldım:
1. Onenote veya evernote vs bir programda her kaynak için bir bölüm açıp ilgili kaynakla ilgili notlarımı o bölüme yazıp daha sonra bu kaynak bölümlerinden wordde hazırlayacağım tezimin ilgili başlığı altına yazmak.
2. Okuma yaparken kaynakla ilgili ayrı bir not almadan doğrudan word.de hazırlayacağım tezimin ilgili başlığı altına not almak.
Hangisini tavsiye edersiniz?
Değerli kardeşim not alma konusunda onenote dipnot verme konusunda da zotero programını terchi etmeni öneririm. eserlerden çıkaracağın notları onenote eklemeni sonrasında ise worda aktarmanı wordda sadece notları birleştirmeni ve dipnot vermeni tavsiye ediyorum.
Teşekkürler hocam.
2020'den selamlar uzun bir aradan sonra yeniden yuksek lisansla akademik hayata basliyorum One Note cok tavsiye edildi ve dijital zamanda "nasil okunur" ile ilgili fikir almak icin ilk sizin blogunuza denk geldim. Emeginiz icin tesekkurler :)
Thanks for sharing this knowledgeable blog with us, truly a great informative site. It is very helpful for us. Visit website Here: Arab Official Gazette Online
Women's Rights Translation Dubai
Yorum Gönder