Kıymetli arkadaşlar herkese selam yeni bir ders ile yine birlikteyiz. Bu dersimizde bir metinden özet nasıl çıkarılır konusuna değinmek istiyorum. Akademik yazımın en temel problemlerinden birisi özet nasıl çıkarılır konusudur.
Bu yola girmiş bir çok genç arkadaşımız bir metni okuduktan sonra bu metinden özet çıkarmanın nasıl gerçekleştiğini bilmediği için genelde kolay yola saparak okuduğu metinden kopyalama yaparak özet çıkarmaya çalışmaktadır. Bu yanlış yoldur eğer böyle gidilirse hazırlanacak metin intihal programlarından geçemez yüksek bir benzerlik endeksi üretir. Not almak yada özet çıkarmak bir alışkanlık eylemidir. Yazma yeteneğimizin devamlı geliştirilmesi ile ilintilidir. Nasıl devamlı spor yapıyorsak aynı şekilde sürekli de yazmamız gerekmektedir. Yazma işini alışkanlık haline getiren bir kişi aynı zamanda düzenli çalışmayı ve kurallara uygun bir Türkçe ile de konuşma yeteneğini de elde eder. Diğer taraftan düzenli yazma yapan akademisyenler atıf verme konusuna da hakim olurlar. Neyin özet, neyin kendi yorumu, neyin yararlandığı kaynağın yazarının yorumu olduğunu bilir yazım sırasında bunlara dikkat ederek yazma işini gerçekleştirir. Kıymetli arkadaşlar eğer bir makale veya kitap okuyorsak ve tespit ettiğimiz yerlerden özet çıkarmak veya diğer bir ifadeyle not almak istiyorsak öncelikle bunu kendi cümlelerimizle yapmamız gerektiğini belirtmek isterim. Bunun için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden biri dünya genelinde kullanılan Cornel yöntemidir. Bu yöntem çok basittir. Örnek olarak not alacağımız bir şablon hakkında bilgi vereyim
1 nolu alan, BU ALANA NOT ALACAĞINIZ METNİN KÜNYESİ İLE İLGİLİ BİR ŞEYLER YAZARAK NOTUN NEREDEN VE NE ZAMAN ALINDIĞI BELLİ OLSUN
2 nolu alan BU ALANA OKUDUĞUNUZ METİNDEN ÖNEMLİ KELİMELER YAZARAK METNİN ZİHNİMİZDE CANLANDIRILMASINA YARDIMCI OLACAKTIR. ÖNEMLİ GÖRDÜĞÜNÜZ TARİH, İSİM, ANAHTAR KELİMELERİ YAZARAK METNİ ZİHNİMİZDE KURGULAMAK İÇİN İPUCU ÜRETEREK ONLARI BU ALANA YAZMALIYIZ
3 nolu alan Bu alanda ise eğer varsa değiştirilmesini istemediğimiz yazarın can alıcı sözlerini yada cümlelerini yazıyoruz. bunu daha çok direkt atıf vermek için kullanırız eğer yazarın bir cümlesi hoşumuza gittiyse yada farklı bir bakış açısı veya bilgi veriyorsa onu direkt olarak notumuza veya özetimize referans vererek alabiliriz.
4 nolu alan Bu alan önemli buraya özetimizi yazacağız kendi cümlelerimizle. Metinimizi okuduk, anahtar kelimeleri yana yazdık eğer önemli cümleler varsa onu üste yazdık ve en üste özetin nereden çıkartıldığı konusunda bilgileri ekledik ve sıra geldi notumuzu çıkarmaya OKUDUĞUMUZ METNİ KAPATIYORUZ artık olayı yandaki ve üstteki cümlelere bakarak yeniden kurguluyoruz.
Bu teknikle üretilmiş notlar orjinaldir ve tektir. Bu nednele intihal sorunu yaşatmaz. Fakat dier taraftan bu yöntemi kullanmak isteyen bir kişi mutlaka notu aldığı bilimsel alanda iyi okumalar yapmış olması gerekir aksitaktirde aldığı not yani ürettiği metin cılız kalır elbetteki bu zamana yayılacak bir faaliyettir hemen olmaz. Ancak biz bu yöntemi kullanarak hızımızı artırabilir eksikliklerimizi görebiliriz.
Celal Öney
Muş 2017
11 yorum:
👍👍👍👍
Allah razı olsun olsun hocam. Yüksek lisans tezimle ilgili kitaplardan özet çıkarma konusunda kafa karışıklığı yaşamaktaydım. Artık bu yöntemi takip edeceğim inşâAllah. Çok teşekkürler.
Hocam lisans tezimi Gönül Öney'in kitaplarının özetlerini aldım ama nasıl özetleyeceğimi bilemiyorum yazma konusunu açıklamıssınız onu anladım da her biri birer ders kitabı gibi nasıl gruplandırıp özete nasıl dökeceğimi bilemedim onu da anlatırsanız çok severim tesekkürler simdiden
Merhaba Hocam,
Kafama takılan bazı hususlar var. Açıklayabilirseniz çok sevinirim.
- Kaynakça gösteriminde Chicago Manuel Style kullanıyorum. Metin içinde dipnot verirken metnin üzerinde sağ üst köşede olan rakam cümle bitiminde noktadan önce mi sonra mı konulmalı?
- Bir metinden bir paragraftaki fikri özet bir şekilde alıntı yaptım. Alıntıyı göstermek için son cümleden sonra dipnot vereceğim. Fakat önceki cümlelerin de oradan alıntılandığı nasıl anlaşılacak?
- Yabancı dil kaynakları kullanırken oradaki cümleyi tercüme etmek paraphrase yerine geçer mi?
değerli kardeşim noktadan önce
alıntı yaptığın yazarın ismini kullanarak cümleye başla. yani okuyucu senin yorumun nerede bitti atıf yaptığın yazarın bilgisi nerede başladığını yazarın ismini vererek yapabilirsin. örneğin
..........bu konuda Ahmet Dursun da .........................(yine kendi cümlelerinle yorumlayarak) ......bildirmektedir(dipnot numarası).
Selamdan sonra,
sayın hocam örnek bir metin özeti var mı? Lisede kullanmak istiyoruz. Teşekkürler.
Rica etsem yorum kitaplarının özetlerinin nasıl çıkarıldığına dair bir paylaşım yaparmisiniz
Rica etsem yorum kitaplarının özetlerinin nasıl çıkarıldığına dair bir paylaşım yaparmisiniz
Thanks for the nice info
avcılar petshop
avcılar deniz petshop
denizpetshop
A big thank you for your blog article. Much thanks again. Awesome.
English to Farsi Translation in Dubai
English to Croatian Translation in Dubai
Yorum Gönder