2 Aralık 2015 Çarşamba

Citavi ile Tek Tıkla Tezin İçindekiler Kısmını Oluşturma

Kıymetli arkadaşlar herkese selam. Bugünki dersimizde Citavi programının farklı bir özelliğini daha tanıtacağım. Tek tıkla tezimizin içindekiler kısmını oluşturacağız. Bu özellik sayesinde Citavi programı, program içerisinde almış olduğumuz notları kaategorize ederken meydana getirdiğimiz kategori başlıklarını tezimizin içindekiler kısmı olarak kullanılmasına imkan vererek bu bölümün hazırlanmasında bize oldukça kolaylık sağlamaktadır.


Kıymetli arkadaşlar, yazacağımız eserin içindekiler kısmının nasıl oluşturulacağı konusunda word programını kullanarak önceden bir ders hazırlamıştım. Bugünki dersimizde ise bir araştırmacının nerdeyse her türlü ihtiyacına ceavap veren Citavi programının bu ihtiyacımıza nasıl cevap verdiğini açıklamaya çalışacağım. Arkadaşlar, Citavide bildiğiniz gibi iki türlü kategori oluşturuyoruz. Bu konuda malumatı olmayan arkadaşlar daha önce yazmış olduğum Citavi derslerini inceleyip dönüş yaparsa daha iyi olur. Bu kategorilerden biri kaynakçamıza ait diğeri ise notlarımıza aittir. Hemen göstereyim.

Aşağıdaki resimde 1 nl ok ile Kaynakça bölümünde (Referances) olduğumu gösteriyorum, 2 nl ok ile de kaynaklarımı kategorize ettiğim kategori ağacımı görüyorsunuz.

Alttaki resimde ise farklı bir kategori ağacı görmenize rağmen kategorilerin üstteki resimde bulunan kategori ağacı ile aynı başlıkları içerdiğini gdörüyorsunuz. Bu konuya birazdan açıklık getirmeye çalışacağım ama şimdi aşağıdaki resimi yorumlamaya çalışayım. 1 nl ok ile hepinizin de gördüğü gibi farklı bir alandayım bu defa Knowledge bölümündeyim yani notların kategorize olduğu bölümdeyim. 2 nl ok ile bu bölüme ait kategori ağacını gösteriyorum, 3 nl ok ile örneğin bir başlık için ne kadar not oluşturduğumu gösteren alanı belirtiyorum. 4 nl ok ile tez prejesi için ürettiğim notları görüyorsunuz. 5 nl ok ile de 4 nl alanda seçili olan bir notun içeriğini gdöstermeye çalışıyorum.


Şimdi gelelim yukarıdaki iki farklı kategori neden aynı başlıkları içeriyor. Benim tecrübeme göre notlarımı kategorize ettiğim başlıklar, kaynakçamdaki kategoride bulunan başlıklar ile aynı olmalıydı. Çünkü tezimin bir başlığını yazarken her ne kadar o başlık için oluşturduğum notlardan yararlanıyorsam aynı zamanda o notları yazarken kullandığım kaynaklarda diğer kategoride aynı başlık altında olmalıydı. Bu nedenle hem kaynakçamı hem de ders notlarımı ben aynı başlıklar altında oluşturdum ve çok yararını gördüm. Neyin nerede olduğu bu program sayesinde belliydi. Açıkçası organize olma konusunda citavi önemli bir program. Kategorimizin bu başlıkları aynı zamanda bizim tezimin bölümleri anlamına da gelmektedir. Buradan yola çıkarak tezimizin hem bölümlerini oluşturmuş olacağız hem de tezimizin içindekiler kısmını. Citavi içindekiler kısmını nasıl yapıyor bakalım.

Aşağıdaki resimde tek tıkla içindekiler bölümünü oluşturuyoruz. 1 nl alanda notlarımı kategorize ettiğim alana geliyorum bu kategorideki başlıkları kullanarak tezimizin içindekiler kısmını hazırlayacağız. 2 nl ok ile ayarlar ikonuna tıklıyorum açılan pencerede 3 nl ok ile Export Category System sekmesinin üzerine gelerek yan tarafta açılan To Word sekmesine tıklıyorum açılan pencerede dosya ismimi vererek word dosyasını istediğim yere kaydediyorum.



Aşağıdaki resimde kategorilerden ürettiğimiz tez bölüm başlıklarını görüyorsunuz. Şimdi de bu başlıkları içindekiler kısmına çevirelim.



Aşağıdaki resimde bu başlıkları içindekiler kısmına dönüştürüyorum. 1 nl ok ile yeni bir sayfa açtığımı gösteriyorum bu yeni sayfanın başına tıklayarak imlecimi başa yerleştiriyorum ve sonrasında 2 nolu başvurular alanına giderek 3 nl ok ile gösterdiğim içindekiler sekmesine tıklıyorum açılan pencerede 4 nl ok ile gösterdiğim sitili seçiyorum ve içindekiler bölümü hazır.


Aşağıdaki resimde içindekiler kısmının bitmiş halini görüyorsunuz




Bu dersimizde Citavi programının tezimiz için içindekiler kısmını nasıl meydana getirdiğinin açıklamasını yapmaya çalıştım. Umarım yararlı olmuştur. Sorularınız olursa sayfanın alt kısmında bulunan yorum bölümünde sorabilirsiniz. Herkese saygılar


Celal Öney

Gaziantep 2015

1 yorum:

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Excellent article. It is Very interesting to read. I really love to read such a nice article. Thanks! keep rocking.
English to Malaysian Translation in Dubai

Popüler Yayınlar