Herkese selam arkadaşlar, yine ben, bugün size farklı bir programdan bahsedeceğim, ücretsiz ve heryerde bulunur, fakat kimse pek fazla bilmez, uzun uzadıya programı tanıtmanın gereği yok, derhal derse geçelim, ders esnasında programın ne işe yaradığını anlayacak, ben bunu neden bilmiyorum diyeceksiniz. Bu program da dünyanın kullandığı bir yazılım. Hadi başlayalım. Ders biraz uzun olabilir ama sabırla okuyun, işinizi kolaylaştıracak farklı bir şey öğreneceksiniz.
Diyelimki tez konunuzu belirlediniz, hocanız literatür taraması yap getir bir bakalım ne bulmuşsun dedi, literatür taraması demek konu ile ilgili kitap, dergi, makale ve benzeri kaynakları toplayıp yada satın alıp yada fotokopilerini hocanın önüne gururla yığmak değildir. Danışman hocamız bizden bir liste istemiştir, bu liste gerekirse makale, telif eserler (kitaplar), tezler ve arşiv belgeleri şeklinde sınıflandırılıp hazırlana bilir. Tabiki hazırlanma aşaması zahmetli, bulduğunuz kaynakları belirttiğim gibi sınıflandırarak literatür listesi olan biblografyayı oluşturacaksınız. Diğer adı kaynakça oluşturma olan literatür taraması, bazen 50 sayfayı bulabilmektedir araştırmanın ilk safhalarında bu böyle olur genelde.
Literatür taramasında başvuracağımız ilk yer google. O bize yardımcı olacak, ortada yazınsal materyallerin kayd edildiği isbn, doi numarası ve isbn gibi kodlama sistemi var google kaynağınızı hemen bulur. Daha bir çok kaynak bulan siteler ve veritabanları var daha sonra bahsedeceğim. Burada bulduğunuz kaynakları nasıl toplayacaksınız? Hepsini bir yere topladınız neye göre guruplandırma yapacaksınız? Bu kaynakların künyeleri ve türleri nasıl bir veritabanına girilecek? Bu veritabanını kolay yönetebilecek miyim? Öğrneğin bir kitap satış sitesinden aradığım kaynaklara rastladım bunları literatür tarama sırasında oluşturduğum biblografya ya nasıl ekleyeceğim. Daha bir çok soru sorabilirim ama kısa kesiyorum ve cevaba geçiyorum. Bu saydıklarımı tek tıkla yapacaksınız. Hocalarımızın çoğu bile rastlamamıştır bu olaya. Bu bir tarayıcı eklentisi, program bile değil.
Eklentinin ismi Zotero, Mozilla tarayıcıya ekleniyor, gerçi diğer sürümleri de var ama siz mozilla ile kullanın, ben iyi performans aldım. Mozila tarayıcısını kurun sonra Zotero eklentisini kurun.
Okla gösterdiğim eklentiyi kurun. Ardından alttaki resimde görülen bir sayfa çıkarak bizim kayd olmamızı isteyecek, bu kayıt bize zotero sitesinde bir alan verecek, ekleyeceğimiz her türlü yazınsal görsel neyse artık bu alanda depolanacak ve eklentinin arayüzü ile iletişimde olarak senkronizason yapacak. 1 nl okla kayıt alanını gösteriyorum. 2 nlu okla da eklentinin tarayıcımın sağ üst kısmında beni beklediğini gösteriyorum. Kayıt olup giriyorum, programın web bölümünü sonraki derste anlatacağım.
Alttaki resimde derhal araştırma sayfamız google geldim, ve literatür taraması yaparken oluştaracağım kaynakçanın hazırlanmasında bana yardımcı olacak eklenti, 1 nl okla googleda olduğumu gösteriyorum 2 nl okla da tarayıcımın sağ tarafında bulunan Z harfine tıklayarak 3 nolu okla gösterdiğim zotero eklentisinin panelini açıyorum, artık istediğim kelimede arama yapıp kaynakları toplayabilir yada bir deginin web sitesine girip bana lazım olan makaleleri tek tıkla künyelerini otomatik olarak yazdırtıp kaynakçama ekleyebilirim, ama burada önemli olan bir durum var, bulduğum kaynakları nereye ekleyeceğim, tek bir yere eklersem sonra sınıflandırmasını nasıl yaparım. Bu nedenle bir kaç kategori yaparak size örnek vereyim.
Alttaki resimde kategori nasıl oluşturuyorum onu anlatmaya çalışıyorum, 1 nl ok “kitaplığım” üzerine sağ tıklıyorum “yeni derme” diyorum dikkat ederseniz eklenti türkçe, 2 nl okla açılan pencerede derme ismi veriyorum ve kategorilerim oluşmaya başlıyor
Alttaki resimde oluşturduğum kategorileri görüyorsunuz 1 nl okla yeni derme diğer oklarla gösterdiğim birbiri ardına alt dermeler.
Burası önemli eklediğimiz her kaynak ana klasör olan “kitaplığım” bölümüne otomatik eklenir siz yukarıdaki boş beyaz ekrana gelen kaynakları tutup sürükleyeceksiniziz kategorilerinize, sonra herhangi bir kategori klasörüne tıkladığınızda sadece o klasörde bulunan kaynaklarınız görünür ana ekranda. Hemen bir kaç tane ekleme yapayım.
Alttaki resimde hemen literatür taraması için yayınlanmış yabancı eserlere göz atmak istedim amazona girdim arama bölgesine anahtar kelimemi yazdım bastım entere 1 nl okla gösteriyorum, sayfada kitaplar sıralandı bunlar bana yarar dedim hemen literatürüme eklemek istedim 2 nl okla Z harfine tıklayarak alttkai panelimi açıyorum 3 nlu okla eklemek istediğim kategoriyi seçiyorum, 4 nl ok ile Z harfinin yanında bulunan klasör imgesini seçiyorum (klasör imgesini görünce birden fazla kaynak seçilmeye hazır beni bellediğini anlıyorum.) 5 nl ok açılan pencerede kaynakları sıralamış seçim yapmamı bekliyor, bende seçimlerimi yaparak tamam diyorum
Evet arkadaşlar eklediğim kaynakları hemen görelim alttaki resimde 1 nl okla otomatikmen eklenen kaynakları gösteriyor 2 nl ok kaynağın linkini, 3 nl ok ise kaynağın künyesinin otomatik olarak yazılan alanı gösteriyor, bu konuda derslerim sürecek inşallah
Evet arkadaşlar öğremek zor iş ben dersi sabırla hazırladım, inşallah sizde sabır gösterir okur öğrenmeye çalışırsınız, dikkat ederseniz bu farklı bir program, hocam hangisi iyi hangisini öğrenelim sorusuna cevabım bilmiyorum olacak. Ben bu blogda programları öğretiyorum, hangisi size kolay geliyorsa onu öğrenin. Benim işim öğretmek, herkese kolay gelsin,.umarım yardımcı olabilmişimdir.
Bu dersimizde zotero eklentisini incelemeye çalıştım bu eklenti ile bir çok ders yapacağım. Bugünlük böyle olsun. Sorularınıza mutlaka cevap vermeye çalışacağım ama lütfen blogda yorum bölümünde sorun ki diğer kullanıcılarda gorsün.
Not: programları tam anlamıyla ayrıntılara inerek öğretemem, beni bunları öğrenmeme merakım neden oldu, sizde meraklı olun kendiniz de kurcalayarak öğrenmeye çalışın, bilmediğiniz anda ben yardım edebilirim belki.
Celal öney
Şanlıurfa 2015
14 yorum:
Emeğinize sağlık sayın hocam, mükemmel bir paylaşım.
inşallah arkadaşlara yardımcı olur
Çok güzel. Devamını bekliyoruz hocam
Çok güzel. Devamını bekliyoruz hocam
hayırlısı diyelim niyetim o yönde
kurmayı ve kullanmayı bir türlü beceremedim
derslerin devamı gelecek, sorularınız olursa programlar ile ilgili sorun lütfen
sıkıntı yapmayın onun da çaresi var, unutmayın zotero bir eklentidir. firefox tarayıcı eklentisidir. masaüstünde bir sembolü yoktur, mozilla tarayıcınızın sağ tarafında Z harfili sembolü olan bir eklentidir ki eğer kurduysanız orada gözükecektir.
Ben teze başlarken programı indirmiştim, kullanmayı çözemediğim için tekrar silmek zorunda kaldim,literatür taramam bölgeyle ilgili yeni bir yayin cikmazsa bitti ve okumalarımda büyük oranda notları alınmış halde duruyor, çerçeveyi olusturdum yazmaya henüz yeni basladım, bu saatten sonra programı öğrenmeye çalisip indirsem faydası olur mu hocam,alıntılar,dipnotlar için anladigim kadariyla daha hizli bir yazma süreci?
Yarari olur,ornegin kaynakcan otomatik olarak ousturulur dipnotlarini daha rahat kontro edersin bence programi ogren
Tesekkur ederim hocam indireyim yeniden o zaman, iyi calismalar
Hocam teşekkür ederim bilgi için. Peki bu taramaları pdf veya başka türlü dışa aktarması yok mu?
Thanks for sharing this knowledgeable blog with us, truly a great informative site. It is very helpful for us. Visit website Here: Auditing Translation Dubai
Banking Translation Dubai
Yorum Gönder