2 Kasım 2015 Pazartesi

PDF dosyalarına eklediğiniz NOTLARINIZA KOLAY ULAŞIN.

Herkese kolay gelsin arkadaşlar. Bu dersimizde yine ücretsiz bir referans programı olan Mendeley’in farklı bir özelliğini daha tanıtmaya çalışacağım not alırken işinizi çok kolaylaştıracak ve istediğiniz yerde notlarınızı sınıflandırılabilir bir şekilde saklayabileceksiniz. Mendeley programı bildiğimiz gibi kaynak toplama, sınıflandırma, atıf atma not alma gibi özellikleri içinde barındırsada asıl önemli özelliklerinden biri de araştırmacının en önemli formatı olan pdf formatı üzerindeki hakimiyetidir.



Kaynaklarımızı mendeley masaüstü programına kaydederken, pdf eki varsa, onu da kaynağın künyesi ile bilikte esere ekliyorduk. Bir dersimde mendeley programında pdf dosyaları nasıl okunura değindik. Şimdi bu konuda daha ayrıntılı olmaya çalışacağım. Hepimiz pdf dosyaları ile çalışmışızdır. Okuduğumuz dosyalardaki yazıların üzerini seçip onları farklı renklerde vuruguluyor ve hatta biraz daha ileri gidip pdf dosyasının üzerinde istediğimiz yere not kutucuğu açıp yorum yapabiliyorduk ve bu not o pdf dosyasının üzerinde kalıyordu. Eğer pdf dosyamızı bulamazsak o notları da bulamıyorduk. Işte bu soruna mendeley çözüm getirmiş, program içinde pdf okuma bölümü hazırlanmış. Iz kaynaklarımızı kütüphanemize eklerken pdf dosyalarınıda ekliyorduk. Şimdi pdf dosyalı bir eseri aşağıdaki resimde olduğu gibi açıyorum ve ne demek istediğimi daha ayrıntılı anlatmaya başlıyorum.



Yukarıda açtığım pdf dosyasını okumaya başladım 1 nl ok açtığım dosyayı gösteriyor, 2 nl ok seçtiğim metinleri gösteriyor, bu arada metin seçim aracı ise yukarıda select yazısının üzerinde A işaretidir. 3-4-5 nl oklar eklediğim notları gösteriyor, notlar yan tarafta hemen yerini alır. 6 nolu alan ise farklı bir not alanını gösterir, orası sabittir alınan not metnin tümünü ilgilendirir, yani seçim yapılıp renklendirilip oraya eklenen not değildir. Orayı yorum ekleme olarak ta kullanabilirsiniz. Dosyayı kapattığınızda bu notlar yok olmaz her zaman pdf ile birliktedir eseriniz neredeyse bu notlar da oradadır. Aynı zamanda mendeley programında yapacağınız aramalara da bu notlar ve pdfniz de dahildir. Mendeley’de arama yapılırken okunabilen pdflerde de aramalar yapılır. Bu nedenle notlarınızın yeri hep belli. Ayrıca senkronizasyon yaparak bu notlarınız mendeleyin internet sitesindeki yerinize de eklenir, bu da notlarınıza ve pdf dosyalarınıza istediğiniz yerden ulaşmayı sağlar. Umarım yardımcı olabilmişimdir

Bu dersimizde pdfler üzerine alınan notların ne şekilde saklanabileceğinden bahsettim, blogu izlemeye alırsanız yeni derlerden otomatik olarak haberdar olursunuz.


Celal öney

Şanlıurfa 2015




Popüler Yayınlar