11 Kasım 2015 Çarşamba

Tezde ve Makalede kullanacağımız kaynakları nasıl birbirleri ile ilişkilendiririz?

Arkadaşlar herkese merhaba, bügünki dersimizde Zotero kullanarak oluşturduğumuz kaynakçada yer alan eserlere not, ilişkili kaynak ve etiket nasıl ekleyebileceğimiz hakkında bilgi vereceğim. Ücretsiz referans oluşturma ve organize etme programlarından biri olan Zotero programı, kaynaklarımızı daha iyi kullanmamızı sağlamak için bize birçok yol sunmaktadır. Bu yolların neler olduğunu resimli anlatımlar yaparak anlatmaya çalışacağım.


Öncelikle Mozilla tarayıcımızı açarak Zotero eklentisini çalıştırıyoruz. Zotero dersleri hakkında daha fazla bilgi almak ve önceki zotero derslerine ulaşmak için bu linke tıklayabilirsiniz. Eklentiyi çalıştırdıktan sonra karşımıza gelen kütüphanemizin içinden bir kaynak seçerek bu kaynağa yukarıda belirttiğim gibi not, etiket ve bu kaynağı diğer benzer kaynaklarla ilişkilendirmeye çalışalım.




Yukarıdaki resimde Zotero kullanarak oluşturmuş olduğum kaynakçamı yani kütüphanemi görüyorsunuz. 1 nl okla okumak istediğim bir kaynak seçiyorum ve okurken not almak istiyorum, benim aldığım notları sarı klasör şeklinde seçtiğim kaynağın hemen aşağısında görüyorsunuz. Şimdi gelelim Zotero’da esere not ekleme kısmına, not ekleme iki yolla mümkün, bunlardan biri eser seçiliyken 2 nl okla gösterdiğim sekmeye tıklayarak “Alt Not Ekle” sekmesini tıklayıp not ekleyebiiliriz. Diğer yol ise 4 nl ok ile gösterdiğim alana gelerek Not Ekle sekmesini tıklayıp eserimize not ekleyebiliriz. 3 nl okla göstermeye çalıştığım alan eserin künyesinin bulunduğu alandır. Zotero internetten elde ettiğimiz kaynakların künyesini otomatik kendisi ekliyor. 5 nl alan ise eseri daha kolay çağırmak için veya diğer eserler ile aynı gurupta olduğunu belirtmek için ona etiket verme alanıdır. 6 nl alan ise kütüphanemizde seçtiğimiz eserin yine kütüphanemizde bulunan hangi eserlerle ilişkili olduğunu seçtiğimiz alandır. Benzer içeriklere sahip fakat farklı yorumlar ile olayı anlatan eserleri ilişkilendirmek amacıyla bu alanı kullanabiliriz.




Yukarıdaki resimde 1 n alana geldim ve ekle sekmesini tıklayarak kütüphanemde bulunan not ve eserler ile ilişkilendirme yaptım. İlişkilendirme yaparak aynı konu etrafında bulunan kaynakların da neler olduğunu ortaya çıkarabilirsiniz.


Bu dersimizde Zotero’nun farklı özelliklerini öğrenmeye devam ettik. Yeni özellikleri en kısa zamanda yazmaya çalışacağım. Herkese saygılar.

Celal Öney

Şanlıurfa 2015

1 yorum:

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Thanks for sharing this knowledgeable blog with us, truly a great informative site. It is very helpful for us. Visit website Here: English to Azerbaijani Translation in Dubai
Academic Translation Dubai

Popüler Yayınlar