19 Ekim 2015 Pazartesi

Mendeley programı nedir.

Herkese selam arkadaşlar. Akademik yola girmiş tüm arkadaşlara Allah yardımcısı olsun. Bu yazıda benim en büyük problemlerimden biri olan “nasıl fişleme yapacağım” sorusuna çözüm üreten programlardan birini kısaca tanıtmaya çalışacağım.
Program hakkında genel bir bilgi verdikten sonra ayrıntılı tanımını ve programın derslerini ileriki blog yazılarımda sizlerle paylaşmaya gayret edeceğim. İnşallah bu programı herkese öğretip akademik üretim sürecinde bir ivme kazanmalarına yardımcı olacağım.

Arkadaşlar, Yüksek lisansı kazandın diyelim, derslere de başladın, artık hocalar yavaş yavaş ödev olarak sizlere konu vermeye başlar. İşte bu Mendeley dediğimiz bu program burada devreye girerek önemli bir kurtarıcınız olacaktır.



Aldığın ödev konusunu araştırmak için kütüphane değilde hemen internete koşacağımız aşikardır. Yapımız böyle. Tamam olay güzel ama internette bir sürü kaynak var bir kısmı Pdf’sini de veriyor bulduğun makalelerin. Asıl soru geliyor, “ Nasıl toparlayacaksın bu kadar kaynağı, nasıl kategorize edeceksin ve aralarında nasıl gezineceksin kısa sürede?” Bu sorun bilgisayar ve internet yaygınlaşmadan önce nasıl çözülüyordu. Sorunun çözümü kanımca yok, her araştırmacı kendi kafasına göre bir yöntem geliştirmiş yada araştırmacılar arasında devamlı kullanılan veya klişeleşmiş bir yöntem kullanılarak araştırmacının bulduğu kaynaklar kategorize edilirdi. Genellikle “fişleme” metodu dediğimiz stil benimsenerek uygulanırdı. Kitap bulunur, künyesi çıkarılır, nerede bulunduğu yazılır ve az bir özet yazılarak konunun ana hatları olarak ayrılan kutulardan birinin içine konurdu. Araştırmacı yazdığı eserin o kısmına gelince o kutuyu bulur içindeki fişlere bakarak yazısına devam eder ve atıflarını gerçekleştirirdi.



Mendeley programı bunların hepsini tek tıkla yapıyor. Eski araştırmacılar bu tür programlardan uzak durmayı yeyleyerek eski fişleme yönteminde kalmayı diretiyorlar. Siz diretmeyin bilgisayar nimetinden yararlanmayı sürdürün. Mendeley ücretsiz bir program arkadaşlar. Linkten indirip kurcalamaya hemen başlayın. Bu program sana nasıl yardımcı olur? En önemli yardımını sana internette yapıyor ancak manuel olarak ta her türlü eseri eklemen de mümkün, oraya daha sonra geleceğim. Mendeley ile araştırma yapabilirsin, bulduğun eserlerin künyesini program internetten otomatik alır seni eser adı yazar adı gibi girdiler ile uğraştırmaz, eserin pdf’si varsa indirir eserin altına ekler. Sana bir koleksiyon hazırlar, bu koleksiyonu sana ücretsiz üyelik ile verdiği alanda da saklar bu nedenle koleksiyonun her yerde yanında, pdf okuma olanağı tanıdığı gibi not almanı, etiket üretmeni kolaylaştırır. Ayrıca seni diğer insanlar ile iletişim kurmanı sağlayabilir, ortak çalışmalar üretmenin kapısını aralar, mikrosoft word ile bağlantısı var, bu bağlantı seni dipnot atarken çok şaşırtacak çünkü işte bu kadar diyeceksin. Adamlar yapmış, her şey bir programın içinde sen yaz sadece. Mendeley’in en önemli özelliği kullanım kolaylığı, karmaşık bir yapıya sahip değil. Aklıma gelen özellikleri şimdilik bu kadar.



Bu programa sadece internetten kaynak eklenmez kendiniz de girebilirsiniz. Akademik araştırma sürecinde en önemli şey bence tabiiki kaynakları iyi organize etmek ve iyi bir kaynakçaya sahip olmak. Gerisi sadece okumak, yazmak demiyorum dikkat ederseniz çünkü kafa doldu mu zaten kendisi taşacaktır. Mendeley programını tanıtmaya sadece giriş yaptık daha bir çok program var. Onları da işleyeceğiz inşallah. Herkese kolay gelsin.



Celal Öney

3 yorum:

Unknown dedi ki...

teşekkürler

Unknown dedi ki...

Teşekkürler celel hocam.

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Thanks for sharing this knowledgeable blog with us, truly a great informative site. It is very helpful for us. Visit website Here: English to Latin Translation in Dubai
English Arabic Legal Translation Dubai

Popüler Yayınlar