21 Ekim 2015 Çarşamba

5 adimda makale ve tez konusunu belirleme

Herkese iyi günler arkadaşlar, tez ve makale konusu belirlemek önemlidir. Araştırma ve yazma işimizin uzamasına ve kısalmasına etki eden en önemli faktördür. Kısaca konu nasıl seçilir sorusuna açıklık getireceğim.



  1. Araştırmacı kendine soru sormalıdır.

    Akademik anlamda belki yeterince kendini geliştiremeden bu sorun karşına çıkar. Acaba ne yazmalıyım? Diğer araştırmacıların yazmadığı konu ne? Bu konu güzelde kaynak bulmak çok zor. Bunuda herkes yazmış ben yazsam ne olacak. Gibi serzenişler konu seçimi aşamasında uykumuzu bölmeye başlayacaktır. Bu nedenle konu seçim aşaması özellikle tez konusu belirleme aşamasın daysak sancılı bir döneme girmiş durumdayız. Konu belirlemek araştırma sürecimizin hem başı hem de en önemli aşamasıdır. Arkadaşlar araştırma konumuz her şey olabilir. Kafamızda çok konu vardır ama asıl önemli olan kendimize soracağımız bir takım sorularla konumuzun su üstüne çıkmasını sağlamaktır. Örneğin, bulduğum konunun alanında yeterli akademik çalışma yapılmış mı? Yeterli kaynak varmı? Bulduğum bu konuda hazırlayacağım tez ve makalede bilime yeni bilgiler sunabilecek miyim? Yada farklı bir bakış açısı kazandırabilecek miyim? Spesifik bir konu seçersem kaynak bulabilir miyim? Gibi soruları bir liste halinde hazırlayıp kendimize sorarak ne yazabileceğimiz hakkında fikir edine biliriz.
  2. Sevebileceğimiz bir konu seçmeliyiz

    Arkadaşlar özellikle tez konusu belirlerken mutlaka ve mutlaka sevebileceğiniz bir konu seçin, örneğin merak ettiğiniz bir konu, aksi taktirde süreç acı verir azap çektirir ve tez süresini bir hayli uzatır. Bu nedenle tez konusu belirleme aşamasının ikincisi bu aşamadır. Sevdiğimiz konu tez konusu olursa eğer çalışmamız başka bir türlü olacaktır. Araştırma ve yazma işine kendimizi bir hayli vererek orjinal metinlerin hazırlanması ve çalışma şevkimizin giderek artması bu şarta bağlı olduğunu unutmayalım. Kesinlikle sevdiğiniz konuyu seçmekten korkmayın.
  3. Her zaman orjinal olmaya çalış

    Arkadaşlar herkesin metin ürettiği alanlarda bizde metin üretmeye kalkarsak bizde sıradan oluruz bu nedenle kimsenin veya çok az kişinin girdiği alanda tez veya makale üretmeliyiz. Aksi takdirde orjinal çalışmalardan uzak kalır işin kolaycılığına sığınırız. Bu nedenle başta cesaretli olacağız, girilmemiş alanlara girerek çalışmalar üreteceğiz. Bu çalışmalar bizim farkımızı akademik dünyaya tanıtacaktır ve devamlı atıf olarak sizden yararlanılacaktır. Konu belirlerken bu belirttiğim durumu göz önünde bulundurun.
  4. Mutlaka diğer insanların ne dediğine kulak verin
    Arkadaşlar, tez konusunun belirlenmesinde kesinlikle ilk başta danışman hocamıza danışarak onun fikirlerini almalıyız. Elbetteki hocamıza danışmadan evvel sevdiğimiz konuların bir listesini hazırlayarak hocamızı bu seçenekler arasında düşündürmeliyiz aksi takdirde hocamız farklı bir konuyu sana tez veya araştırma konusu olarak verebilir ki o da senin sevmediğin bir konu olabilir. Ayrıca diğer arkadaşlarımızın da konu seçimindeki önerilerini dikkatte alalım. Bir diğer husus ise alanda tarama yaparak yada alanındaki akademisyenlerin bulunduğu platformlara katılarak bu konu hakkında yazmak istediğimizi belirterek mükerrer çalışma olmaması için duyuruda bulunursak iyi olur. Eğer yazmak istediğimiz konuda benzer çalışmalar önceden yapılmış ise platformdaki hocalarımız mutlaka geri dönüş yapacaktır diye düşünüyorum.

  5. Araştırma konusunu değiştirmekten korkma

    Eğer bir konu belirleyip araştırmaya başladıysan ve sonrasında konu hakkında yeterli kaynağın olmadığına kanaat getirirsen yada diğer nedenlerden dolayı konuyu değiştirmek istersen hiç korkma. Tekrar toparlanmak ve konu başlığı seçmek zamanını alır ama diğer yönden gitmekten iyidir.

6 yorum:

hopetolive dedi ki...

Değerli hocam. Bu bilgilendirici ve tavsiye verici yazınız için çok sagolun. Gerçekten çok faydalıydı. Saygılarımla.

Unknown dedi ki...

Teşekkürler hocam.ciddi anlamda zaman ve emek harcamak gerekiyor,işimiz zor(

Unknown dedi ki...

Değerli hocam ,
Akılda kalıcı ve bı hayli yararlı tavsıyeleriniz için teşekkürler.Çetin bir akademik süreç içerisindeyiz.Umarım başarabiliriz faydalı araştırmalar açısından.

Unknown dedi ki...

Hocam ben delirdim

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Thanks for sharing this knowledgeable blog with us, truly a great informative site. It is very helpful for us. Visit website Here: Film and Video Translation Dubai
Legal Translation in UAE

Dubai Translation Company dedi ki...

JSK Translation is one of the most leading translation services company in Dubai providing professional Legal translation, language interpretation and localization services with more than 500+ languages. We provide our legal translation services for all major law firms, attorneys and court officials worldwide.

Popüler Yayınlar