20 Ekim 2015 Salı

6 Adımda Mendeley Ne İşe Yarar?

  1. Milyonlarca akademik belge, makale ve diğer yayınların belirli bir sınıflandırmaya göre saklandığı Mendeley’in web sitesine ek olarak Mendeley programını da bilgisayarınızda, akıllı telefonlarınızda ve tabletlerinizde de kullanabilirsiniz.


    Arkadaşlar herkese tekrar selam, Mendeley programını size tanıtmaya devam ediyorum. Daha size ne programlar öğreteceğim. Mendeley ne ki. Ama bir yerden başlamak gerek olayın mantığını öğrendikten sonra hiç bir program önünüzde duramaz. Neyse, Mendeley, akademik yazımızı yazarken word programını kullandığımızı biliyor. Bu nedenle word programına bir eklenti geliştirerek bunu otomatik olarak kendisi kuruyor. Biz yazımızı yazarken atıf atmak için kaynaklara yönelir eserin künyesini önümüze alır aynısını yazmaya başlarız. Mendeley’in word eklentisi, atıf atma işini kolaylaştırmış istediğin eseri istediğin stilde kendisi atıf atarak istediğin yere ekliyor. Artık atıflar ile yani dipnotlar ile yani satır arası dipnotlar ile hatta çoklu atıf atarken bile bu eklenti elimiz ayağımız oluyor. Bu eklentiyi daha sonraki derslerimde ayrıntılı bir şekilde açıklayacağım.



  2. Bibliyografya oluşturmak artık sorun değil Hepimiz biliriz akademik araştırmalar sonucu ortaya çıkan eserlerin sonunda bibliyografya olur. Onu nasıl oluşturuyoruz,” elle mi, ya sıralamayı kaçırırsam, hem hangi stile göre yapmam lazım” gibi sorular hep kafamızı kurcalar ve bibliyografya ya gereken dikkat ve özeni vermeyiz. Mendeley bu işi kendisi yapıyor. Bibliyografyanın nerede olmasını istiyorsan orada bibliyografyanı mendeley istediğin stilde oluşturuyor. Aha bundan da kurtulduk işte artık kendimizi üretim aşamasına konsantre edebiliriz.
  3. Doğru Atıf (Citation) için doğru künye

    Mendeley programı internette araştırma yaparken bulduğun kaynakları otomatik olarak belirlediğin kütüphanene ekler. Bu eklemeyi yaparken eserin künyesini internette nasıl yazılmışsa alır eserin künyesini kendisi düzenler. Sana sadece künyenin türünü değiştirmek kalır ki buna bile gerek kalmaz. Ayrıca elle eklemen gereken kaynakları da programın sana sunduğu form alanlarına künyenin öğelerini girerek ekleyebilirsin. Böylelikle atıf yaparken zorlanmaz doğru bilgileri girersin. Bu konuda uygulamalı videolu derler yapacam ileride.

  4. Mendeley Kütüphaneleri (libraries) arasında gezin Mendeley programını bilgisayarımıza kurduğumuzda göreceksiniz ki üyelik oluşturmamızı isteyecektir. Bunun en önemli nedeni programın üreticilerinin sahip olduğu web sitesi bize ücretsiz bir alan sunacak ve kütüphanelerimizi oluşturacaktır. Ve biz kütüphanemize ister online ister offline ekleme yaptığımızda program otomatikmen senkronizasyona girerek eklediğimiz her neyse onu online kütüphanemize de ekleyecektir. Ayrıca istersen kütüphaneni diğer insanlara da açabilir hatta diğer insanların açık olan kütüphaneleri içerisinde gezinebilir ve izin verilen materyalleri indirebilirsin. Programın bu özelliği seni uluslararası bir statüye sokmakta, çalışma alanı ve düşünceni zenginleştirmektedir. İstersen sende gurup kurabilir arkadaşların kütüphanelerine ekleme ve çıkarma yapabilirsin.
  5. Mendeley gurupları (Groups) ile senin gibi düşünen akademisyen ve araştırmacılar ile tanış Arkadaşlar, Mendeley programında guruplar da oluşturabiliyoruz. Örnek uygulamalı dersler çok kısa zamanda gelecek. Farklı guruplar içerisinde gezinmek, kim neyi nasıl nerede çalışıyor sorularına cevap üretmemize yardımcı olacaktır fakat Mendeley daha çok İngilizce konuşulan dünyada tanınmaktadır. Türkçe gurupları inşallah biz kuracağız ve dilimizi de yayacağız inşallah. Her alanda bir çok farklı gurup var bu guruba üye olan akademisyenler devamlı olarak fikir paylaşımı yapmakta ortak sorgulamalarda bulunmakta ve eser kritikleri yaparak birbirlerine yardımcı olmaktadırlar, gurup kurmak önemli, bu program sayesinde etkili guruplar kurula bilinir.
  6. Akademik camiada insanlarla tanış takip et

Mendeley programını kullanmaya başladığınızda göreceksiniz bilgisayarda en fazla kullandığınız program bu program olacak ama fazla internette kalmamaya dikkat edin. Aksi taktirde devamlı eser bulursunuz ve hiç okuma yapmaz ve not alıp üretim faaliyetine geçemezsiniz. Mendeley web sitesinde üye olduktan sonra hazırlanan alanda insanlar (peoples) diye bir sekme var bu sekme ile aradığınız araştırmacıyı bulabilir eserlerini izinliyse indirebilir veya takip ederek bir sonraki eserinden haberdar olabilirsiniz. Kısaca mendeley programı seni devamlı akademik camiaanın içinde tutmaya çalışır.




Kıymetli arkadaşlar program ile ilgili sorularınız olursa çekinmeden yorum bölümüne yazın çünkü aynı sorunla karşılaşan diğer arkadaşlarda vereceğim bilgilerden istifade edebilsin.



Celal Öney

2 yorum:

HomoWonder dedi ki...

Hocam mrb, mendeleyde mahkeme kararlarını dip not nasıl girebiliriz, yardımcı olursanız sevinirim

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Thanks for sharing this knowledgeable blog with us, truly a great informative site. It is very helpful for us. Visit website Here: Arabic English Translation Services
Translation Languages in Dubai

Popüler Yayınlar