14 Kasım 2015 Cumartesi

YABANCI DİL SORUNUNU NASIL ÇÖZDÜM?

Arkadaşlar herkese merhaba, gözlemlediğim kadarıyla birçok arkadaşımız yabancı dilden yakınmaktadır. Elbette yabancı dile hakim olmadan akademik hayata adım atmaya çalışan ben dahil birçok arkadaşımız herzaman kendilerini sıkıntı içinde hissetmişlerdir. Bu nedenle dil sorununu çözmeden akademik çalışmalarımızda başarılı olacağımız düşünülemez ve üreteceğimiz ürünler de hep sınırlı bir litaretüre bağlı kalmak zorunda olacktır. Özellikle İngilizce dilinin öğrenilmesi artık bir elzem konumuna bürünmüş olup yapılan Yüksek Lisans ve Doktora sınavlarında öğrenci alımında bile eleyici bir unsur haline dönüşmüştür. Bu vesile ile özellikle İngilizce'nin öğrenilmesi önemlidir.

Bu dil nasıl öğrenilir sorusu önemli bir sorudur. Birden fazla öğrenim tekniği ve sayısızca kaynak piyasada bugün mevcuttur. Fakat kişi kendini öğrenime kapatmışsa yada öğreneceği dili özümseyip hayatına koymada başrısız veya isteksiz ise hangi dil olursa olsun kesinlikle öğrenilmez ve hiç bir materyal veya eğitmen o kişiye faydalı olamaz. Dili, kişi isterse kendisi öğrenir. Bu durumun kaynak, kurs ve materyal ile bir ilgilisi yoktur. Günümüzde, "bilginin kaynağı okul ve öğretmendir" olgusu yıkılmış internet bilgiye ulaşmanın en ucuz, en kısa ve en rahat ulaşılabilir yollarından biri haline gelmiştir. Kişi isterse öğreneceği yabancı dile internet kanalından materyal bulabilir ve öğrendiği dille bu dili konuşan insanlar ile iletişim kurabilir. Kısaca herşey kişide biter.
Sıfırdan bir dile başlayan arkadaşlara tavsiyem kesinlikle önce kendi dilimiz olan Türkçe'nin gramer yapısına iyi hakim olalım. Sonra öğreneceğimiz dilin gramer yapısına yavaş yavaş yönelelim. Bu yönelme esnasında seviyemize göre kitap okuyalım. Seviyemize göre cümlesi önemli. İlk başlarda okuduğumuzu anlamlandırma da zorluk çekeceğiz fakat sonra anlayacağız. Yabancı dil çalışmamızı yüzde 20 gramer yüzde 80 okuma şeklinde düzenleyelim.
Dil öğrenimi heryerde gerçekleşir bu nedenle belirli bir alan aramayın kendinize. Bu işin sırrı kitap okumaktır. Öğrendiği grameri okuduğu kitapta görebiliyorsa bir kişi bu işin yüzde 90'nını hal etmiş demektir. Kitap okurken bir sözlük ve o kitaba bir defter tutmalısınız. Yabancı kitap okunduğundan dolayı hepsi yabancı kelimelerden oluşur. Bu nedenle çok sözlüğe bakıyorum şikayeti olmaz. Sözlük kullanımında teknolojiyi tavsiye etmiyorum. Deftere kaydedeceğiniz kelimeleri güzel bir şekilde kendi stillinizde not ediniz. Belirli periyotlarda bu defteri ezberlemeye çalışınız. Her bir kelimeyi en az 15 defa yazarak ezberlemeye çalışın. Yazarak çalışırsak ileride öğrendiğimiz bu dili yazarken yararını görürüz. Tabi bu arada aynı sistemi uygulayarak diğer kitaplara da yönelin. kısa kitaplar seçin. Okuduğunuz kitapları tekrar okuyun fakat bu sefer tuttuğunuz defter yanınızda olsun. Bilmediğiniz kelimelere bu sefer o defterden bakın. Ne zaman ki tekrar ettiğiniz o kitabı okurken artık deftere bakma gereği duymuyorsanız o kelimeleri ezberlemişsiniz anlamına gelir. Bir kitapta öğrendiğin kelimeler diğer kitapta da yer alacağı için ve sende bu kitabı okuyacağın için beyin bu kelimeleri otomatik tanır ve anlamlandırır seni sözlüğe bakma zahmetine sokmaz. Bu nedenle seviyeye göre kitap okumak çok önemli. 2 yıl ingilizce için yeter. Ama şu dili tam anlamıyla öğrendim anlamına gelmez. O süreç devam eder. bu anlattığım sürecin adı Reading and Understanding sürecidir. yazma ve konuşma süreçleri sonradan kendiliğinden gelişen bir süreçtir. okuma anlama işini çözdükten sonra diğeri çorap söküğü gibi gelecektir.
Sınav olayı ise ayrı bir eğitim gerektirir. belirli bir seviyeye gelmiş arkadaş yavaş yavaş lise İngilizce sorularına yönelsin oradaki başarısını artırdıktan sonra YDS sorularına yönelsin. İşin sırrı okuma ve anlama da. anlamak için okumak, okuyabilmek için de kelime sayımızı artırmak gerekir. Ben kendi kendime hep böyle öğrendim. İngilizce sınavlarında en başarılı olduğum alan da hep paragraflar oldu. Umarım yararlı olmuştur. Herkese saygılar
NOT: blogumda belirli seviyelerden ingilizce kitap okumaları yapıp özellikle cümle anlamlandırma konusunda sıkıntı çeken arkadaşlara yardımcı olmaya çalışacağım derslere de başlıyorum.
Celal Öney
Gaziantep 2015

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Hocam, fikirlerinizi ve tecrübelerinizi paylaltığınız için teşekkür ederim.
Keyifle takip ediyorum sizi, elinize sağlık:)

Unknown dedi ki...

Selamalar hocam, Vermis oldugunuz derslerden ve degerli bilgilerden dolayi size cok tesekkur ediyorum. sizi suan yurt disindan takip ediyorum. Oldukca faydali dersler veriyorsunuz. Sag olun.

Popüler Yayınlar