13 Kasım 2015 Cuma

Scapple stilleri ile notlarımızı daha belirginleştirelim.

Arkadaşlar hekese merhaba, umarım çalışmalar iyi gidiyordur. Bu dersimizde Scapple derslerinden birini daha işleyeceğiz. Geçen Scapple dersinde “Aldığımız Notları Nasıl İlişkilendiririz” konusundaydı. Bu dersimizde ise Scapple programı kullanarak notlarımıza nasıl görsel materyaller eklemeyi ve notlarımızın daha belirgin olmalarını sağlayacak özelliklerin neler olabileceiğini göstermeye çalışacağım.

Aşığıda farklı stillerde oluşturmaya çalıştığım notları görüyorsunuz.



bu not şekillerini nasıl hazırladığımı aşağıdaki resim üzerinde göstermeye çalışayım.
Scapple programında herhangi bir yere tıkladığımızda hemen not oluşturulduğunu önceki dersimizde gördük. Oluşturduğumuz bu notlara farklı stiller kazandırarak onları daha belirgin hale getirebiliriz. Aşağıdaki resimde herhangi bir notun üstüne gelerek sağ tıkladığımda açılan bir paneli görüyorsunuz. 2 nl ok ile “Apply Note Style” sekmesini gösteriyorum bu sekmenin üzerine geldiğimiz taktirde 2 nl okun gösterdiği stil panelinin açıldığını görüyorsunuz. Bu panel de istediğimiz stili seçerek yada istediğimiz stile ulaşıncaya kadar deneme yanılma yolu ile denemeler gerçekleştirerek istediğimiz stile ulaşabiliriz. 3 nolu ok ile farklı bir özellik gösteriyorum, bu okun gösterdiği “Border” sekmesine geldiğimizde yine sağ tarafa bir panelin açıldığını göreceksiniz kenar kalınlığı ve stillerini içiren bu bölümde notlarımının kenarlıklarına stiller ekleyebiliriz.




Aşağıdaki resimde ise Scapple ekranımıza resim veya diğer görsel materyaller nasıl ekleriz sorusu cevap vermeye çalışayım. Öncelikle Scapple programında ekle menüsü bulunmamaktadır. Görsel materyalleri genellikle sürükle bırak metodu ile scapple ekranına ekliyoruz. 1 nl okla eklediğim resimi, 2 nl okla da eklediğim diğer resim üzerindeki stil efektini görüyorsunuz. Resimlerede stil efekti verebiliyuoruz. Bu işlemi yukarıdaki adımları yaparak uygulyabiliriz.


Arkadaşlar Scapple programında fazla anlatabileceğim bir özellik yok ama sizin hayal gücünüz ve programı daha effektif kullanabilmeniz sayesinde bu program çok işinize yarayabilir. Ders anlatım sürecinde de Scapple programınından da yararlanılabilinir. Örneğin ben okuldaki akıllı tahtalarda kullanıyorum. Ayrıca Scapple programına ileride yazarlık programı olan Scrivener programını anlatınca tekrar değineceğim.

Bu dersimizde scapple programında notların uygulanabilecek stiller ile nasıl daha fazla belirgin olabileceği hakkında bilgi vererek görsel materyallerin de scapple programına nasıl eklenebileceği hakkında örnek göstermeye çalıştım. Umarım işinize yarar. Herkese saygılar.


Celal Öney
Şanlıurfa 2015


3 yorum:

Unknown dedi ki...

Hayır akşamlar hocam bu scapple ile yapmış olduğunuz tez nasıl yazılır adlı bu örneğiniz vardı onu alabilir miyim hocam şimdiden teşekkürler
Saygılarımla...

celal öney dedi ki...

https://akademikarastirmaveyazma.blogspot.com/2017/12/tez-makale-ve-seminer-odevi-nasl.html

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Thanks for sharing this knowledgeable blog with us, truly a great informative site. It is very helpful for us. Visit website Here: legal documents translation dubai
English to Thai Translation in Dubai

Popüler Yayınlar