25 Ekim 2015 Pazar

Mendeley ile TEK TIKLA atıf at ve biblografya oluştur.

Türkçe Mendeley derslerine devam ediyoruz. Bu dersimizde Mendeley’in Word eklentisini (plugin) kullanarak makale veya tezimizi yazarken tek tıkla refrans göstermeyi ve kaynakça oluşturmayı anlatacağım.

Öncelikle Mendeley programını açtıktan sonra bu programın Microsoft Word ile bağlantısını kurmamız gerek. Mendeley bu konuda işimizi kolaylaştırarak bir eklenti meydana getirmiş biz bu eklentiyi kurar kurmaz mendeley hemen word programında kendisine bir bölüm oluşturarak atıf atmaya ve biblografya oluşturmaya hazır hale gelir. Hadi bu eklentiyi kuralım çok basit.

Öncelikle açık olan word programını kapatalım sonra mendeley programına dönelim. Resimdeki gibi eklentiyi kuralım.


Eklenti sekmesine tıkladıktan sonra alttaki resimde olduğu gibi yeni bir pencere açılacak ve eklentinin kurulacağını bildirecektir.


Yeni pencere deki OK düğmesine bastıktan sonra eklenti kurulmuş olacaktır. Yukarıdaki resimde:
  1. Microsoft Word programını açın
  2. Word programında başvurular sekmesini tıklatın
  3. Bu sekme tıklandıktan sonra yeni bir alan ile karşılacaksınız bu alanda Mendeley Word Plugin eklentisinin meydana getirmiş olduğu bölüm yer almakta ve kullanılmaya hazırdır.

Alttaki resimde ise word programına yerleşen eklentinin nerede olduğunu görelim



  1. Mendeleey word eklentisi word programının “başvurular” sekmesinde yer almaktadır
  2. Eklentinin yer aldığı alan
  3. Referans ekleme alanı
  4. Yapılan değşiklikleri yenileme alanı
  5. Biblografya ekleme alanı
  6. Referans sitili belirleme alanı

    Yukarıdaki alanları kullanarak makalemizi veya tezimizi yazarken referans eklemeyi veya kaynakça ekleme işini oldukça hızlandırırız. Kurcalamaya devam. Bir sonraki dersimizde mendeley kullanarak atıf ve biblografya oluşturma örnekleri üzerinde duracağız.


Bu dersimizde mendeley programı ile hepimizin vazgeçemediği microsoft word programı arasında nasıl ilişki kurulur ve bu ilişkinin yazım aşamasında bize ne tür bir desteği olur konusuna değindik. Umarım yardımcı olmuşumdur.


Celal öney

Şanlıurfa 2015

12 yorum:

Unknown dedi ki...

Hocam merhaba sayenizde keşfettiğim ve yüksek lisans tezimi yazarken çok faydası olacağını düşündüğüm Mendeley'i öğrenmeye çalışıyorum. Ancak Word ile bağlantısını yaparken hiçbir Word dosyam açık olmamasına rağmen Word dosyası çalışıyor kurmak için önce Wordu kapatın diye uyarı veriyor. Ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkür ederim...

celal öney dedi ki...

Kıymetli hocam mendeley'in eklentisini kurmadan önce word programını kapatın.

Tuğba dedi ki...

Hocam sizden zotero programını öğrendim ve çok faydalı buldum teşekkür ederim. Bunun yanında mendeley programını da öğrenmeme gerek var mıdır?

ostrea dedi ki...

Merhaba Hocam,
Mendele'yi bilgisayarıma (IOS işletim sistemi) kurduktan sonra (word dosyası kapalı iken) Mendeley'de Tools kısmına tıklayarak Word eklentisini kurmak istedim ancak Word Plugin sekmesi çıkmadı. Sadece Invite Colleagues, Install web importer ve check for duplicates sekmeleri açıldı. Bu durumda ne yapmam gerekiyor? Mendeley'i tekrar kurup kaldırdım, bilgisayarı açıp kapattım ama bir faydası olmadı.

celal öney dedi ki...

Word programının kapalı olmasına dikkat edin. Sonrasında Mendeley programını yeniden kurun.

melis köse dedi ki...

Hocam merhaba; mendeleyi açtım, wordde kurdum ancak mendeleyden literatür seçmeme rağmen. citation girmek için seçim yapmalısınız diye sekme çıkıyor. bu sorunu nasıl aşabilirim
Melis köse

AKSU dedi ki...

Merhaba Arkadaşlar. Ben'de Tez Yazmaya Başladım. Tezimin adını yen belirledim.danışman Hocama Onaylattım. Şimdi bu proğramı PC'ye indireceğim. Bakalım.....Hayırlısı

Unknown dedi ki...

Hocam word de alıntı yaparak dosyamı oluşturuyorum. Hakeme yolluyorum. Ondan düzeltme gelen word dosyasında atıflar artık aktif olmuyor. Kaynakça duruyor ama atıflar aktif değil. Mendeleyde tek tek yeniden atıfları yaparak kaynakçayı yeniden oluşturuyorum. Bunun bir kolayı var mı? Teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

celal öney dedi ki...


Hakem kendi bilgisayarında açip duzeltmeleri kaydedip gonderdiginde atıflar aktif olmaz. Siz hakeme gönderdiğiniz dosyayı koruyun kendi bilgisayarinizda. Gelen düzeltmeyi hakemin gönderdiği dosyada değil tuttuğunuz dosyada yapın. Ayrıca hakem size gonderdiginde dosyayı açtığınızda mendeleyi açmanız lazim. Yani masaüstünde mendeley açık olmalı hakemden gelen dosyaya baktiginizda. Kolaylıklar diliyorum.

Unknown dedi ki...

Cevabınız için teşekkür ederim. İyi Çalışmalar dilerim.

Unknown dedi ki...

Sayın hocam benim de bir sorum olacak. Mendeleyi daha önce aktif kullanıyordum ancak yeni bir çalışma için referans ekleyeyim derken wordde başvurular kısmında mendeley gözükmedi. Kısayol ile yapmaya çalıştım, yine de açılmadı. Mendeleyi silip tekrar kurdum ve word plugin'i, word kapalıyken tekrar ayarladım. Daha önce aktif kullanıyordum zaten ama söylediğim aşamaları yaptığım halde mendeley çıkmıyor wordde. Bunun nasıl çözebilirim. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Thanks for sharing this knowledgeable blog with us, truly a great informative site. It is very helpful for us. Visit website Here:

Translation Price list
Document Translation Services

Popüler Yayınlar