26 Ekim 2015 Pazartesi

2 adımda Mendeley ile kaynaklarına benzer kaynaklar bul.

Arkadaşlar merhaba, ücretsiz akademik referans programı Mendeley’in derslerini vermeye devam ediyorum. Bugün sizlere mendeleye eklediğiniz kaynaklarınıza benzer kaynakları bulmanızda yardımcı olacak bir özellik hakkında açıklama vermeye çalışacağım.


Mendeley programı aynı zamanda benzer kaynaklar bulmak içinde zamanınımızı oldukça kısaltmaktadır. Related sekmesi ile Mendeley, bünyesine girilmiş arama adreslerinde girmiş olduğunuz kaynağa eklediğiniz anahtar kelimelerin yanında programın kendisinin otomatik olarak eklemiş olduğu tag veya anahtar kelimeleri kullanarak sizin için arama yapar ve belirttiğiniz kaynağın benzerlerini bularak ekranınıza yansıtır. Sizde istediklerinizi klasör ağaçlarınıza aktarırsınız istemediklerinizi silersiniz. Bu açıklamayı aşağıdaki resimde daha ayrıntılı anlatmaya çalışacağım.

Bir numaralı ok ile gösterdiğim kaynağı seçili duruma getiriyorum. Sonrasında iki numaralı ok ile gösterdiğim sekmeye tıklayarak, arama işini başlatıryorum. Bu arama olayı genellikle yabancı eserlerde daha fazla sonuç cıkardığını türkçe eserlerde ise zayıf kaldığını söyleyebilirim. Ama yine de denemeye değer.
Aşağıdaki resimde ise arama sonuçalarını görebilirsiniz. 1 numaralı okun gösterdiği alan yapılan aramada kaç adet sonuca ulaşıldığı hakkında bilgi vermektedir. 2 numaralı ok ise ortaya çıkan sonuçları yansıtmaktadır. Biz istediğimiz bir kaynağı istediğimiz klasöre sürükleyip kütüphanemize sekleyebiliriz.Ya da tekrerar Related sekmesine tıklayarak aynı eser dseçiliyken yeni bir arama başlatabiliriz ta ki istediğimiz kaynaklara rast gelene kadar.


Bu dersimizde mendeley programının benzer kaynak bulma özelliğinden bahsetmeye çalıştım. Herkese kolay gelsin.


Celal Öney Gaziantep 2015

1 yorum:

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Thanks for sharing this knowledgeable blog with us, truly a great informative site. It is very helpful for us. Visit website Here:

Journalistic Translation Dubai
Translation Services Dubai

Popüler Yayınlar