Herkese selam arkadaşlar, ZOTERO eklentisinin derslerine devam ediyoruz. Bir önceki zotero dersinde size bu eklentinin nasıl kurulması gerektiği hakkında bilgiler verdim. Bu dersi okuyan yeni arkadaşlar bir önceki zotero dersini dönüp okuyup gelse çok yararlı olacak, linki burada. Internetten kaynak araştırması yapıp literatür taramasını gerçekleştirmek yahut geliştirmek isteyen arkadaşların vazgeçilmez aracı Zotero’nun program yüzünü anlatmak istiyorum. Bu anlatımda herşeyi bir resim üzerinde anlatacağım, resim karabalığı yapmaya gerek yok,
herşey çok basit siz de gayret ederseniz eğer araştırma yapma bulunan kaynakları istenilen sınıflama ölçütleri içinde sınıflamanın kolay olduğunu göreceksiniz. Ben bu derste Zotero programının nasıl kullanıldığını değil hangi amaca hizmet edebileceği konusunda bilgi vereceğim. Başlayalım.
Alttaki resimde programın ara yüzünü görüyorsunuz okları işaret ederek anlatım yaparsam daha açıklayıcı olabilir.
zotero arayüzü |
Öncelikle bu sayfaya nereden geldim. Hemen onu göstereyim bildiğiniz gibi önceki zotero dersinde kurulumu anlattım 1 nl okla gösterdiğim Z harfinin mozilla tarayıcımızın sağ köşesine yerleştiğini yazdım. Şimdi 1 nl okla gösterdiğim sekmeye tıklayarak zotero programını çalıştırıyorum. Ilk açılmada dikkat edin programın yüzü yarım açılacaktır, eğer biz onun tam açılmasını istiyorsak 2 nl ok ile gösterdiğim sekmeye tıklayarak program yüzünü tam olarak açıyorum. Karşımızda ne var, tabi bu benim ekran görüntüm, sizinki farklı vey aboş olabilir. 3 nolu bölümde tezimin bölümlerini oluşturarak kütüphanemi de ona göre ayarladım, klasörlere dikkat ediniz, bu durum bir nebze tezin içindekiler kısmı gibi olmuş, öylede olursa daha iyi olur. Tabi zamanla değişebilir bu bölüm. Kütüphane ağacı oluşturma dersini verdim kontrol ediniz ama Mendeley programında olsun mantık aynı. Dikkat ederseniz “Olay yeri suriye” klasörü seçili. 4 nl okla işaret ettiğim ve sarı alan iine aldığım kaynağımı görüyorsunuz, o bir makale sol taraftaki seçlili suriye klasöründe, bu makaleyi okudum 5 nolu alanda gösterdiğim notları çıkardım. 6 nl okla, bu kaynağı bulduğum yerin internet sayfasını adresi var, lazım olduğunda giderim, 7 nl ok ile bu makalenin pdf dosyasını görüyorsunuz. 8 nl alanda aldığım notlardan birini seçip açmışım görün diye, 10 nlo alanda o notu tekrar kolay bulayım yada hep bir gurupta kalsın diye koyduğum etiketleri görüyorsunuz, 9 nl ok ile gösterdiğim alanda aldığım bu notun hangi kaynakla veya kaynaklar ile ilişkili olduğunu gösteriyorum, notların nerede olduğu bir etiketi seçmemle karşımda. 11 nl okla eklediğim etiketlerin göründüğü alan, istediğimi tıklıyor onunla ilgili eklediğin not ve dosyalar, diğer kaynaklar hemen karşımda.
Bugünkü derste bize not alma ve kaynak toplama ve de onları düzenlemede yardımcı olacak bir Mozilla eklentisinin arayüzünü öğrenerek onunla neler yapabileceğimiz hakkında bilgi vermeye çalıştım. İnşallah devamı gelir, herkese kolay gelsin programı öğretmeye devam edeceğim, bir sonraki derste word programı ile olan bağlantıını kurarak bu eklentinin yazım aşamasında bize nasıl faydası dokunur bölümüne geçeceğim.
Arkadaşalar yararlı olduğuna inanıyorsanız paylaşın, ayrıca blogu da izlemeye alın yani takip edin sağ tarafta bu siteyi izle butonu var mavi renkte, yayınladığım dersler den idrekt haberdar olun, bazen tüm facebook’a ekleme yapamıyorum, neyse hayırlısı diyelim. Programı kurcalayın anlamadığınız yer olursa yorum blogtaki yorum bölümüne sorunuzu bırakabilirsiniz. en kısa sürede cevap yazmaya çalışacağım.
Celal Öney
Siverek Şanlıurfa 2015
3 yorum:
Kesinlikle mükemmel 👍
Bu güzel bilgi için teşekkür ederim
iç mekan led ekran
dış mekan led ekran
Thanks for sharing this knowledgeable blog with us, truly a great informative site. It is very helpful for us. Visit website Here: English to Vietnamese Translation in Dubai
English to Hindi Translation in Dubai
Yorum Gönder