29 Ekim 2015 Perşembe

Mendeley, Doktora ve Yüksek Lisans öğrencilerinin daha başarılı olmasına nasıl yardımcı olur?

Thesiswhisperer.com / Julio Peironcely
Çeviren: Celal Öney

Günümüzde Akademik dünyası Doktora ve Yüksek lisans programlarına seçtikleri öğrencileri bir yarış havası içine sokmaya çalışarak bu öğrencilerin daha verimli bir hale gelmesi için onları birtakım yeteneklerini geliştirmeye sevk etmektedirler. Bu yarış aynı zamanda da öğrenciler arasında da söz konusu olmaktadır. Doktora ve Yüksek lisans öğrencileri eğitimlerini başarılı bir şekilde bitirip bir an önce akademik kariyerlerine başlamak için sabırsızlanıyorlar.


Okumak, yazmak, üretken olmak ve alanındaki diğer akademisyenler ile işbirliğinde bulunmak; herhangi bir bilimdalında Doktora ve Yüksek lisans eğitimi alan her öğrencinin kendinde geliştirmesi gereken yeteneklerdir. Eğerki bu yeteneklerimizi geliştirirsek akademik kariyerimizde önümüzde hiç bir engel oluşamaz. Bu yazıda bu yeteneklerimizi nasıl geliştirebiliriz konusu üzerinde durmaya çalışacağım. Fakat öncesinde tezim için meydana getirdiğim kaynakçamın düzenlenmesinde nasıl zorlandığımı içeren küçük bir anekdot anlatayım.

Tez kaynakçasının düzenlenmesi;

Yüksek Lisans tezimi hazırlarken EndNote programını kullanmaya başladım fakat çok sıkıntılar çektim. Bir çok arkdaşım bana bir tezi oluşturmanın en zor yanı onu yazmak değil ona kaynakça eklemektir dediği zaman hiç inanmamış bu kadar yıl binlerce akademisyen bu sorunu halen çözememiş mi sorusuyla arkdaşlarıma karşılık vererek şaşkınlığımı gizeyemiyordum. Kaynakça konusunun bu kadar zor olabileceğini hiç düşünmemiştim.

Uzun sözün kısası, Yüksek lisans tezimi Endnote programı ile yazdım. Daha doğrusu programın bana hiç bir yardımı olmadı. Hatta işkence çektirdi desek daha doğru olur. Kendi kendime söz vererek bu işkenceyi Doktora eğitimimde çekmemeye karar verdim ve bu kaynakça düzenleme sorunuyla doktora tezi hazırlarken karşılaşmamak için yeni programlar öğrenmeye başladım.

Şansım varki doktora tezine başladığım sıralarda Mendeley programının ilk sürümü yayınlanmıştı. Bu programı öğrenmeliyim diyerek öğrenmeye başladım. Programı çok sevdim. O zamandan bu zamana halen kullanmaktayım. Mendeley benim akademik yazım ve okuma alışkanlığımı oldukça geliştirdi ve her iki faaliyetimi hızlandırdı. Zaten Mendeley programının yazılış amacıyda buydu. Akademik camiada bulunan kişilerin okuma, yazma ve paylaşma işlemlerine kolaylık getiriyordu.

Okuma, yazma, üretken olma ve işbirliğinde bulunma, akademik dünyada bulunan herkes bu yetenekleirini mutlaka geliştirmeli, akademik hayatta başarılı olmanın olmazsa olmazları arasındadır. Bu yeteneklerini geliştirirken teknolojiden de yararlanabilirsiniz. Birtakım bilgisayar programları yeteneklerinizi geliştirmede yardımcı olabilir. Doktora yaptığım yıllara dönersem eğer, nasıl başarılı olduğum konusunda şunları söyleyebilirim; iyi bir danışman, iyi arkadaşlar, şans ve akademik programlar arasında Mendeley.

Mendeley programını öğrenerek bir kaç yeteneğimi geliştirebildim. Okuma, yazma ve araştırma yeteneklerim bu program sayesinde gelişti diğer taraftan da şunu da eklemek gerek, düzenli olmak, binlerce kaynak arasında istediğini seçip çıkarma an meselesi. Eminim Mendeley’in bunları nasıl yaptığı hakkında bir fikriniz yoktur. Bence Mendeley’i öğrenmenin şimdi tam zamanı, Doktora ve Yüksek lisansta gerçekten işinize en fazla yarayacak programlardan biri, mutlaka deneyiniz derim.

Hadi şimdi Mendeley bana doktora sürecimde ne kattı, yeteneklerimi Mendeley kullanarak nasıl geliştirdim ondan biraz bahsedeyim.

Günümüzde herkesin yanında olduğu gibi senin yanında da ya bir bilgisayar ya bir laptop ya bir tablet yada bir akıllı telefon olması muhtemeldir. Diğer taraftan da okuman gereken yüzlerce doküman ve kaynak bulunmakta. Neden teknolojinin bize sunduğu imkanlardan yararlanmayalım. Her nerede olursak olalım ve her nezaman istersek isteyelim okuma işlerimizi yerine getirebiliriz. Bugünün teknoojisi buna imkan vermektedir. Üniveriste’de iken masaüstü bilgisayardan okurdum sonra kafeye gidip orada laptopumdan okurdum, sonra tablet çıktı hemen alarak istediğim yerde okumaya başlamıştım, artık gerisini siz düşününün. Yeni teknolojilerle tanışmamız aynı zamanda ilham kaynağımızı da genişletmekdir. Bugün intyernet her yerde Cloud sitemi ile dosyalrımız her yerde, artık hangi cihaz yanımızda hiç fark etmez yada hangi okumamız gereken belgeyi yanımıza almayı unutmamızın hiç bir değeri yok artık o belge heryerde sadece teknolojiyi kullanmayı bilmek önemli. Bariyerleri önümüzden kaldıralım, doktorada önemli olan okuma alışkanlığını heryerde okuyarak kazanalım, makale, belge ve kitap okumanın doktora eğitiminde ne derece önemli olduğunu herkes bilir.


Bir araştırmacı yazmak için ne bekler, elbette ilham, peki yazma isteğinin en yoğun oluğu günlerin birinde olduğunu yani ilhamın geldiği günlerden birinde olduğunuzu hayal edin. Durmadan yazıyorsunuz. Fakat biz araştırmacıların yazma işi diğer edebiyatçı araştırmacılardan biraz farklı, yazdığımız yazılara, aldığımız notlara hangi kaynaktan etkilendiğimizi referanslar göstererek belirtmemiz gerek. Bu zorunluluk mutlaka bizi yavaşlatacak hatta yazma eylemimize ara verip kaynakların künyeleri il euğraşmamız gerektirecektir. Pdf dosyalarının bulunması, künyelerinin düzgün girilmesi ve dipnotların oluşturulması, çok karmaşık işlemler gerektirmekte, hem zamanımızı tüketmekte hem de enerjimizi tüketmekte aynı zamanda tekrar yazma eylemine geri dönmemize de engel olmakta. Daha da kötüsü tekrar o ilhamı yakalayamıyorsun.

İşte Mnedeley bu sıkıntıları hemen gideriyor. Programın iyi öğrenilmesi durumunda toplanan kaynaklar hem düzgün bir şekilde sınıflandırılıyor hem de kaynaklara eklene pdf dosyaları her yerden tek tuşla çağrılabiliniyor. Programın sunduğu not alma bölümü ve pdf okuma bölümü not alma, yorumlama eylemlerini program içinde mümkün kılarak atılacak atıfların da anında gerçekleşmesini sağlıyor. Programın arama bölümünün gelişmiş olması ve hatta OSR dedğimiz pdf’yi tanımlama yazılım ile aradığınız kelime bir pdf dosyası içerisinde geçse dahi onu bulup hemen karşınıza getirmektedi. Size düşen sadece yazmak. Ayrıca programın online versiyonu ile yapılan senkronizasyonlar yazdığınız yazıların aynı zamanda online olrak tutulmasını da sağlamakta bu imkan sayesinde yazdığınız notlara her yerden ulaşıp yazmaya devam etmeniz de mümkün. Mendeyley programı araştırmacıyı devamlı sahada tutar masa başında değil. Doktora öğrencileri bu program sayesinde heryerde çalışmalarını devam ettirebilirler .

3 yorum:

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
drragnar dedi ki...

Mendeley de bi süre kullandıktan sonra aralık silinemez şeklinde uyarı veriyor nasıl çözebilirim?

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...



Nice post! This is a very nice blog that I will definitely come back to more times this year! Thanks for the informative post.
documents translation services dubai
Translation Languages

Popüler Yayınlar