Iyi günler arkadaşlar, çok önemli derslerden birini anlatmaya çalışacağım. Akademik hayata adım atmaya başladığımız andan itibaren çok önemli bir soru gurubu herzaman karşımıza çıkacaktır. Ne çalışacağım?, Tezimin konusu ne olmalı? Çalışacağım konuyu seçemiyorum? Tezime nereden başlayacağımı bilemiyorum, konuyu değiştirsem mi acaba? Tezin alt konularını neden belirleyemiyorum? Tezin planını nasıl çıkaracağım? Hangi konuları yazacağım? Tezimin İçindekiler kısmını oluşturamıyorum? Işte bu tür sorular herzaman kafamızı meşgul eden sorular olmakla birlikte akademik çalışmalarımızın hem verimini hem de bizim performansımızı etkilemektedir.
Bu sorunun cevabını kendimiz vermeliyiz. Öncelikle sakin bir kafa ile sessiz bir ortamda dış uyarıcılardan uzak kendimize sorular yöneltmeliyiz. Bu sorulara vereceğimiz cevaplar çerçevesinde kendimize bir plan çıkararak harekete geçmeliyiz. Plan çıkartırken teknolojiden yararlanarak cevaplarımızı daha bir somutlaştırarak hem sorunun ne olduğunu tespit edeceğiz hem de getireceğimiz çözümlerle kendimizi daha iyi hissedeceğiz. Bu konuda size önereceğim program Scapple programıdır. Şu adresten deneme sürünümü indirebilirsiniz. Ben gerçekten tavsiye ediyorum. Herhangi bir projeye başlamadan evvel problemi yazar, hangi alanları çalışacağımı düşünür başlıkları belirtir ve en son ortaya bir plan çıkartır, araştırma ve yazım işini bu plana göre şekillendiririm. Arkadaşlar, plan olmaz ise çıkmaza gireriz, takılır kalırız. Bu nedenle, balıklamasına herhangi bir konuya yönelmektense ilk önce bir plan çıkartmalı somut bir hareket planı oluşturmalıyız. Bu durumu bir kaç örnek üzerinde açıklayayım.
Yukarıdaki resimde konumun alt başlıklarından biri olan “Amerikan Misyonerlik faaliyetleri” bölümünü nasıl yazarım diye habire düşünüyordum. Bu konunun alt başlıkları neler olabilir bunları nasıl belirleyebilirim? Bu tür sorular beni hep meşgul ederdi. Sonra bunları somutlaştırmaya karar verdim ve bu programı kullanmaya başladım. Sorularımın şekillenmesinde bana yardımcı oldu. Bu sayede tezimin veya diğer projelerimin içindekiler tablosunu rahatça oluşturdum. Bu bir beyin haritası çıkarma programı değil. Daha çok yazarların zihinlerinde tassavur ettiklerinin ortaya çıkarılmasında kullanılan bir program. Yukarıdaki resimde 1 nl okla ana konumu tam tepeye yazdım 2 ve 3 nl oklar ile gördüğünüz gibi ana konunun alt konularını meydana getirmeye çalıştım. Bir örnek daha vereyim.
Bu program benim ne işime yarayacak sorusunun cevabı tezimizin içindekiler kısmının oluşumuna yardımcı olacaktır. Tezimizin veya makalelerimizin hangi bölümlerden oluşacağının planını ortaya çıkarılmasında bize yardımcı olacak. Bu bir müsvette pogramı, anında başlık oluşturuyorsun ve onu merkeze yerleştirerek diğer yan başlıkların neler olacağını yazıyorsun. Dikkat edersen başlıkları program hazırlamıyor, kendimiz yazıyoruz. Program sadece şekillendiriyor ve nasıl hareket etmemiz gerektiğinin planını hazırlıyor. Dikkat ederseniz Amerikan polisiye filimlerinde bile olayı çözerken polisler duvara bir takım resim harita cinayet resmi ve şahıs resimleri koyuyor ve sonra kalemle bu nesneler arasında bağlantılar kuruyorlar, bu programda aynen öyle. Yukarıdaki resimlerde hep yazıları görüyorsunuz. Şimdi birde resimlerle bağlantı kurayım.
Evet arkadaşlar programı tanıttım derslerini yazmaya en kısa zamanda başlarım. Bu program sayesinde sorunlarımızı daha belirgin hale getiriyoruz, izleyeceğimiz çözüm yolunun ne olabileceği hakkında bir öngörü hazırlıyoruz. Örneğin tez konusu belirlendi, literatür taraması yapıldı ve gerekli okumalara geçildi diyelim işte bu adımdan sonra tezimizin hangi başlıkları içermesi gerektiğini şekillendirmemiz gerekir. Bunu yapmazsak hiç bir şey yazamayız çünkü ne yazacağımızı bilemeyiz. Başlıkları belirlersek gideceğimiz yönüde biliriz. Belirlediğimiz takvimde başlıkların konularını yazarsak tez biter. Hem de çabuk biter aksi takdirde, bitmez zaten danışman hocanızda böyle bir durumda sizi plan yapmaya yönlendirecektir.
Bu dersimizde tez konularının nasıl şekillendirileceği hakkında bilgi vermeye çalıştım. Scapple programına giriş yaparak sorunlarımızı nasıl somutlaştırabileceiğimizi örnek göstererek açıklamaya çalıştım. Programın desrleri hakkında en kısa sürede çalışma içine girerek tezinizin içindekiler kısmının nasıl şekilleneceği konusunda yardımcı olmaya çalışacağım. Umarım yararlı olmuş sizi dünden farklı biri yapabilmişimdir. Dersi yararlı görüyorsanız paylaşabilirsiniz arkadaşlar. Pogramın dersleri ve diğer programlar ile entegresi kısa zamanda blogta yerini alacaktır. Bloga katılırsanız derslerden anında haberdar olursunuz. Herkese saygılar
Celal Öney
Şanlıurfa 2015
3 yorum:
Emeklerinize sağlık bır tez yazım klavuzu adeta ya.. her okudukca öğrencinin ufkunu açacak bilgiler paylaşılmakta bu blog ihtiyac duyan her ögreciye faydalı olacağı kanaatindeyim . Teşekkürler..
Yorumunuz iiçin teşekkür ederim. Saygılar
Thanks for sharing this knowledgeable blog with us, truly a great informative site. It is very helpful for us. Visit website Here: Divorce Certificate Translation
English to Cantonese Translation in Dubai
Yorum Gönder