Elimizdeki kitapları bilgisayarımızdaki Zotero kütüphanesine kısa yoldan nasıl ekleriz? Arkadaşlar, düşünün elimizde yüzlerce kaynak kitap var. Bu kitapları literatür taraması yaparken edindik diyelim. Yalnız bu kitapların künyelerinin bilgisayar ortamına eklenmesi gerek. Çünkü bu kaynaklara atıf atarken bu kitapların künye bilgilerine ihtiyacımız olacak.
Tabii bu belirttiklerim, geleneksel fişleme metodunu tercih edenler için değil. Işi daha çok bilgisayar ile yürütmeyi hedefleyen arkadaşlarımız için geçerli. Zaten blogun ismi belirlenirken bu yönlü düşünülerek seçim yapıldı. Size Zatero ve Mendeley (Referance Management) programlarını tanıttım. Bu programların dersleri halen devam etmesine rağmen blogda var olan derslerin öğrenilmesi ile hem bilgisayar ortamında hem de web ortamında nasıl kütüphane oluşturulabileceğini öğrendiniz. Aynı zamanda atıf atarken de word programı ile yukarıda belirttiğim programlar arasında ne tür bir etkileşimin olduğunu da gördünüz. İneternetten nasıl literatür taraması yapılır sorusuna artık cevap verebiliyoruz. Peki elimizdeki kaynakları bu programların kütüphanelerine nasıl ekleyeceğiz? Bu soruya Zotero ile yanıt vermeye çalışayım.
Zotero eklentisi, aynı zamanda kitaplarda bulunan ISBN numaraları ile makalelerde bulunan DOI numaraları ile de kütüphanesine girdi yapılmasına izin vermektedir. Ekleme işini resimler ile anlatırsam konunun daha iyi anlaşılacağı kanısındayım.
Öncelikle Zotero eklentisini çalıştırmak için Mozilla tarayıcımızı açıyor ve Zotero eklentisini çalıştırıyoruz. Tabii kitap ekleme eylemini gerçekleştirmemiz için internete bağlı olmamız gerekecektir.
Yukarıdaki resimde mozilla tarayıcıma girmiş, 1 nl okla gösterdiğim Z zotero sekmesine tıklamış durumdayım. Masamın üstünde ve kitaplığımda tezimi veya makalemi yazarken kullanmak istediğim kitapların künyelerini intenete atmak için kitaplarımı yanıma almışım. Şimdi bu kitaplarımı kütüphaneme eklemeye çalışacağım. Bununn için 2 nl okla gösterdiğim sekmeyi tıklayın karşınıza 3 nl okla gösterdiğim bir arama alanı gelecek. Kitabımızda bulunan ISBN numarasını harfiyen buraya yazıyoruz tirelemeler dahil. Sonra enter tuşuna basıyoruz. Olay bu kadar basit. ISBN’sini eklediğimiz kaynak eğer internete yüklenmişse direkt olarak ta kütüphanemize yüklenecektir. Bir örnek yapalım.
Eski bir Almanca kitabın ISBN’sini ekliyorum
Alttaki resimde enter tuşuna bastıktan sobra kitabın kütüphaneye eklenmesini sağladım. Orta bölümdeki ok kitabın alfabetik sıralamaya göre ekdendiğini gösteriyor. Sarı alanı gösteren ok ise kitabın künyesinin otomatik olarak bilgi alanına yazıldığını gösteriyor. Kaynağımız artık atıf atılmaya hazır hale gelmiştir.
Aynı işlemi elimizdeki makaleleri eklemek içinde kullanabiliriz. Yalnız, makalelerin Doi numaralarının bulunması gerekir.
Bu dersimizde elimizdeki kitap ve makalelerin bilgisayardaki kütüphanemize aktarılmasında kullanılabilecek yollardan biri olan ISBN araması ile ekleme yolunu öğretmeye çalıştım. Umarım yararlı olmuştur. Herkese saygılar. Sorularınızı yorum bölümüne bırakabilirsiniz. Dersleri yaralı buluyorsanız paylaşın lütfen.
Celal Öney
Şanlıurfa 2015
3 yorum:
Eline ve emeğine sağlık celal hocam
hakan hocam saygılar, üretmek varlığımı anlamlandırıyor, teşekkür bildirimleri alıncada bu anlam daha da derinleşiyor. saygılar tekrar
Thanks for sharing this knowledgeable blog with us, truly a great informative site. It is very helpful for us. Visit website Here: English to Danish Translation in Dubai
English to Arabic Translation in Dubai
Yorum Gönder