1 Aralık 2015 Salı

Citavi'nin Word Eklentisi Tez Yazım Aşamasını Oldukça Kolaylaştırıyor.

Kıymetli arkadaşlar herkese merhaba. Derslerimiz son hızıyla devam ediyor. Bugünki dersimizde Citavi programının Word ile bağlantısı (Word Eklentisi) konusuna değinerek tez ve makale yazma işinin ne kadar kolaylaştığını göstermeye çalışacağım. Citavi her ne kadar tek başına tez yazım sürecinin bütün aşamalarında ihtiyaç duyulan özelliklere sahipse de bir çok kullanıcı bu tür programların Microsoft Word ile entegrasyon özelliğinin olmasını istemektedir.
Citavi, bu isteğe fazlasıyla cevap vererek bizi Word’da metin yazmaya değil sadece Word’u bir düzenleme veya montaj plartformu olarak kullanmamızı sağlamaktadır. Bu şu demektir; araştırma konusu belirlendikten sonra Literatür taraması, kaynakça oluşumu, eserlerin kritiğinin yapılması, tez bölümlerinin oluşturulması (Outlining), not tutulması, notların kategorize edilmesi, görsel ve işitsel materyallerin organize edilmesi ve guruplar ile ortak çalışmaya izin vermesi gibi birçok özelliği bünyesinde barındırırken tek tıkla kaynakçamızın oluşturulması, tek tıkla notlarımızın word programına başlık ve dipnotları ile birlikte atılmasını sağlamakta bize sadece tezi veya makaleyi kontrol etme görevi yüklemektedir. Şimdi bu işi nasıl yaptığına bir bakalım. Ama önce Citavi’nin Word eklentisinin ne olduğunu öğrenelim.

Citavi 5’i kurduğumuzda word eklentisi otomatik olarak Word programının bileşenlerine kendini katmaktadır. Aşağıdaki resimde Citavi word eklentisinin yüklü olduğu alanı görüyorsunuz. 1 nl ok ile word programında nerede olduğumu gösteriyorum. Bu arada ben word 2010 kullanmaktayım. Sürümlere dikkat etmemiz gerekir bu konuda zorluk çeken arkadaşlar varsa yorum bölümüne soru bıraksınlar. 2 nl ok ile Citavi Word eklentisinini göstermeye çalışıyorum. Bu panel ile ilgili değerlendirmem daha sonra da olacaktır. Ama bizim için önemli olan 3 nl ok ile göstermeye çalıştığım Citavi Pane denilen butondur. Bu butona tıkladığımızda 4 nl alanda bir bölüm açılacak ve bizden hangi projenin getirilmesini soracaktır. Ben aşağıda doktora tez projesini getirdim.

Bu eklenti nasıl kullanılır sorusu önemli bir soru ve açıklayıcı bir şekilde cevaplandırılması gerekir ama önce sizi işin mantığını anlamaya davet ediyorum. Öncelikle citavide nasıl not alınır nasıl kategori yapılır, nasıl eser eklenir ve bu eserler nasıl kategorize edilir konuları hakkında blogda yazılar yazdım. İşi, Citavi’de bitireceğiz wordda montajını yapacağız. Citavi programında iki önemli verimiz var. Bunlardan biri aldığımız notlar ve diğeri ise projemize eklediğimiz eserler ve bu eserlerden meydana gelen kaynakçamız. O zaman iki türlü de kategorimiz vardır. Bu kategorilerden biri kaynakçaya ait diğeri ise programa eklediğimiz notların kategorize olmasıyla oluşan kategori ağacımız. Şimdi notlarımızın kategorize olması demek aynı zamanda bu kategori başlıklarının tezimizin yada makalemizin bölüm başlıkları olması demek.

Citavi’nin word eklentisi bize tam hakimiyet sağlayarak istersek bölüm bölüm istersek tek tıkla tezimizi veya makalemizi yazmamızı sağlamaktadır. Fakat bu eklentiyi iyi öğrenmek gerek. Öğrenmeden alıştırma yapmadan eklentiden tam anlamıyla yararlanmak pek mümkün değildir. Şimdi de eklentimizi tanımaya başlayalım.


1 nl ok ile Citavi eklentisinin “Referance” sekmesini gösteriyorum. Bu bölüm citavi programına eklediğimiz eserlerden meydana gelen kaynakçanın kategorize edilerek oluşan kategori ağacını önümüze getirir. Örneğin wordda yazı yazarken referans vermek gerektiğinde hemen bu bölümü açıp istediğimiz esere çift tıklayarak onun referans olarak belirtilen stilde yazımıza eklenmesini ve aynı zamanda yazının kaynakçasına eklenmesini otomatik olarak sağlar. Referans olarak belirlenen esere tıkladığımızda açılan pencerede de eserin sayfa aralığı da girilebilmektedir. 2 nl ok ile göstermeye çalıştığım alan ise “Knowledge” alanıdır. Bu alan ise Citavi programında aldığımız notları kategori edilmiş bir şekilde ekranımıza getirir. İşte tezi veya makaleyi bu alana eklediğimiz notlardan yazacağımız için istersek bir başlığı istersek bir kategoriyi istersek tezin tümünü tek tıkla yazıdırıp tüm referanslarını otomatik olarak verip kaynakçanın oluşumunu programın kendisinin hazırlamasına bırakabiliriz. 3 nl ok ile göstermeye çalıştığım alan olan “Chapter” alan ise o ana kadar wordda eklediğim bölümleri göstermektedir. Yani yazının hangi aşamasında olduğumu gösterir. 4nl ok ile göstermeye çalıştığım “Citations” bölümü ise worda eklediğim yazıda bulunan tekli ve çoklu referansların listesini tekrar üzerinde düzeltme yapılabilecek bir şekilde önümüze getirir. Bu konu ile ilgili bir ders daha yapıp konuyu daha derinlemesine incelemeyi düşünüyorum.

Bu dersimizde referans düzenleme programımız olan Citavi’nin Microsoft Word ile bağlantısının nasıl gerçekleştiğini ve kullanımının nasıl olduğu hakkında bilgi vermeye çalıştım. Bu bölüm hakkında derslerim devam edecektir. Eğer sizde programın bu eklentisini biraz kurcalarsanız mutlaka yeni bir şeyler öğreneceksiniz. Vermeye çalıştığım dersler ile elbette programı tam anlamıyla öğretemeyeceğim ki zaten benim de halen öğrenme sürecim tam anlamıyla bitmedi. Alıştırmalar yaparak programı kavramamız daha kolaylaşacaktır. Bu süreçte her türlü soruyu yorum bölümünde sorabilirsiniz. Umarım faydalı olmuştur.


Celal Öney

Gaziantep 2015

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Hocam harika ya ellerine saglik

Unknown dedi ki...

Hocam harika ya ellerine saglik

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Excellent article. It is Very interesting to read. I really love to read such a nice article. Thanks! keep rocking.
English to Mongolian Translation in Dubai

Popüler Yayınlar